Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Οι Ερυθρές μπροστά σε τρείς επιλογές



Οι δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ως πολιτικό γεγονός, ανήκουν ήδη στο παρελθόν, έχοντας, μεταξύ άλλων, καταγράψει στα αποτελέσματά τους, την αδιαμφισβήτητη νίκη του κ. Χ. Στάθη ως αιρετού πλέον Δημάρχου Μάνδρας Ειδυλλίας  και την επικράτηση της  παράταξης «ΕΡΥΘΡΕΣ ξανά μπροστά» για την ανάδειξη κοινοτικού Συμβουλίου στις Ερυθρές με το εξωπραγματικό ποσοστό 65%.

Μετά τις δημοτικές εκλογές και ενόψει της ανάληψης των διοικητικών του καθηκόντων, που θα γίνει στις 01.09.2019, το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών, θα βρεθεί μπροστά σε τρείς (3) μακροπρόθεσμες πολιτικές επιλογές, που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον του τόπου.

Η πρώτη επιλογή είναι η πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου να αθετήσει τις διακηρυκτικές της αρχές και τις προγραμματικές της θέσεις και να ακολουθήσει τον δρόμο της εξάρτησής του από την αυριανή Δημοτική Αρχή ευελπιστώντας σε ευνοϊκή μεταχείριση. Πρόκειται για την χείριστη επιλογή, που έχει ήδη δοκιμασθεί και εφαρμοσθεί στο παρελθόν, με καταστρεπτικά αποτελέσματα ως προς την τοπική αναπτυξιακή προοπτική και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Περαιτέρω η επιλογή της εξάρτησής θα διαρρήξει τις σχέσεις της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που έχει δομηθεί, μεταξύ της πλειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου και των εντολέων-πολιτών και θα προκαλέσει άμεσα σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα, που πρωταρχικά θα εκδηλωθεί με ρήξεις και διασπάσεις.

Η δεύτερη επιλογή δεν είναι άλλη από αυτήν της τήρησης των διακηρυκτικών αρχών και των προγραμματικών θέσεων εκ μέρους της πλειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση αυτή η πλειοψηφία θα πρέπει , σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων της, να λάβει κρίσιμες, προς , άμεση εφαρμογή,  αποφάσεις, που να αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό, προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, την ενίσχυση του θεσμού της Συνέλευσης των Κατοίκων, τον κοινωνικό έλεγχο των δημοτικών πεπραγμένων, την καθοριστική συμμετοχή της Κοινότητας στην διαμόρφωση τοπικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, την κατάρτιση κοινοτικού προϋπολογισμού και την  διεκδίκηση κεφαλαίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η επιλογή αυτή, που αντιστοιχεί στην πολιτική υλοποίησης των όσων προεκλογικά υποσχέθηκε η «ΕΡΥΘΡΕΣ ξανά μπροστά», και που δεν είναι άλλη από την επιλογή της σχετικής τοπικής αυτονομίας,  ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντίθεση ή ακόμη και την εχθρότητα μίας συγκεντρωτικής Δημοτικής Αρχής, και να προκαλέσει τριβές και ρήξεις. Στην περίπτωση αυτή, κύριο μέλημα της πλειοψηφίας δεν πρέπει να είναι ο συμβιβασμός με την Δημοτική Αρχή και η υπαναχώρηση έναντι αυτής. Κύριο μέλημα της πλειοψηφίας είναι η εφαρμογή της προγραμματικής σχετικής αυτονομίας, με την κινητοποίηση του παράγοντα αυτού, από τον οποίο άντλησε και αντλεί δυνάμεις, δηλαδή των πολιτών των Ερυθρών. Η μαζική κινητοποίηση του παράγοντα αυτού, αποτελεί και την μοναδική εγγύηση για την τήρηση και εφαρμογή των υπεσχημένων.

Η τρίτη επιλογή, που κατά βάση έρχεται ως συνέπεια της δεύτερης, σε περίπτωση κατά την οποία η Δημοτική Αρχή αρνείται πεισματικά και κυρίως στρατηγικά  την εφαρμογή της προγραμματικής τοπικής αυτονομίας, είναι η πολιτική επιλογή της απόσχισης της Κοινότητας Ερυθρών προς δημιουργία νέου Δήμου, με άλλες όμορες Κοινότητες. Πρόκειται για την πλέον δύσκολη και επίπονη, πλην όμως από τα πράγματα επιβεβλημένη, επιλογή, που προϋποθέτει διαρκή αγώνα, συνεχή λαϊκή κινητοποίηση και κατάλληλη επιστημονική προετοιμασία και επεξεργασία.

Αποκλειόμενης συνεπώς της πρώτης επιλογής, που μας επιστρέφει σε ένα παρελθόν μαρασμού και απαξίωσης, η «ΕΡΥΘΡΕΣ ξανά μπροστά», ως πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου, οφείλει με συνέπεια και σοβαρότητα να αγωνισθεί, χωρίς καμία παρέκκλιση, για την εφαρμογή της δεύτερης επιλογής, προετοιμαζόμενη κατάλληλα και επαρκώς και για την εφαρμογή της, ενδεχόμενης να προκύψει στο μέλλον, τρίτης επιλογής.

Κοινότητα Ερυθρών 8η Ιουνίου 2019
Παναγιώτης Κουτσουλέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...