Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ή ΑΡΕΤΉ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ



Τη τελευταία εβδομάδα, οι κάτοικοι της βόρειας (και όχι μόνο)  περιοχής του Κριεκουκίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα φρικαλέο θέαμα: Δεκάδες σκυλιά και γάτες κείτονταν θανατωμένα στους δρόμους της περιοχής αυτής, ενώ μερικά από αυτά ψυχορραγούσαν απελπισμένα. Οι δολοφόνοι, για μία ακόμη φορά,  είχαν πραγματοποιήσει το «κοινωνικό τους έργο», χρησιμοποιώντας φόλες. Αυτή τη  φορά μάλιστα, αντλώντας «δύναμη» από την αστείρευτη πηγή της κοινωνικής τους θρασύτητας, πρωτοτύπησαν επιδεικνύοντας ποιοτικά διαφορετική συμπεριφορά: Οι εγκληματίες είχαν αποθέσει τα δολερά μέσα εξόντωσης (φόλες), όχι μόνον στους χώρους των δρόμων, άλλα και σε αυλές κατοικιών, θέλοντας να επιδείξουν το απύθμενο μίσος τους όχι μόνον στα αδέσποτα, αλλά και στα δεσποζόμενα τετράποδα και στους ιδιοκτήτες των τελευταίων.

Στο σημείωμά μας αυτό, δεν προτιθέμεθα να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη των «γνωστών – αγνώστων» δραστών, υποδυόμενοι  τον Σέρλοκ Χόλμς και τον δόκτορα Γουάτσον. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, που έχουν ήδη επιληφθεί για την προαναφερόμενη μαζική δολοφονία.

Σκοπός του σημειώματός μας αυτού, είναι να προβάλλουμε τον πραγματικό υπεύθυνο, όχι μόνον της τραγωδίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, αλλά και του φαινομένου της αγελοποίησης των εγκαταλειμμένων σκύλων, που δίνει κίνητρο στη δράση των φονιάδων.

Μια απλή ανάγνωση του άρθρου 9 του Ν.4039/2012, μας βοηθά καθοριστικά στην υλοποίηση του σκοπού μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη αυτή, οι δήμοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη ως προς την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ειδικότερα μάλιστα, με βάση τις σχετικές διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου, οι δήμοι, μεταξύ άλλων,  υποχρεούνται: α) να οργανώνουν την περισυλλογή και την διαχείριση των ζώων σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις (παρ.1), β) να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων, με παροχή δυνατότητας χρηματοδότησής της λειτουργίας τους από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παρ.2), γ) να συγκροτούν ειδικά εκπαιδευμένα και έμπειρα συνεργεία, που να ασχολούνται με την περισυλλογή και τη διαχείριση (παρ.3), να φροντίζουν για την ομαλή επαναφορά των αδεσπότων στο φυσικό περιβάλλον (παρ.10), δ) να συγκροτούν επιτροπές παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων (παρ.12).

Τι από όλα αυτά, που προβλέπονται προς εφαρμογή, από το χρόνο ισχύος της σχετικής νομοθεσίας (2012), έχει μέχρι και σήμερα εφαρμοσθεί στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας αποτελεί μία εδαφική ημιορεινή περιφέρεια με δάση και απέραντους ελεύθερους δημόσιους χώρους, που χρησιμοποιείται κατά κόρον ως χώρος εγκατάλειψης ζώων (κυρίως σκύλων), που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, η έλλειψη συγκροτημένης και προγραμματικής πολιτικής εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, προκαλεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση.

Η, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής,  έλλειψη παρεμβατικής πολιτικής στο ζήτημα της περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, δεν βεβαιώνει μόνο την απουσία βούλησης για αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος, αλλά πιστοποιεί και την μη συμμόρφωση αυτής στις νόμιμες υποχρεώσεις της, που έχει αναλάβει, με βάση τη διάταξη του άρθρου  9 του Ν.4039/2012.

Η έλλειψη αυτής της πολιτικής είναι, που δημιουργεί «εύφορο» έδαφος για την ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή ανάπτυξη των αδέσποτων και την αγελοποίηση αυτών, εντός μάλιστα κατοικημένων περιοχών, που συμβάλλει στην δημιουργία επιθετικής και εχθρικής συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους.

Η επιθετική συμπεριφορά των ζώων, που «κοινωνικοποιούνται» για την διασφάλιση της επιβίωσής τους με τη μορφή της αγέλης, ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά τη Δημοτική Αρχή. Αποτέλεσε όμως, ως προς τη δήθεν αποτελεσματική αντιμετώπιση της, αιτία, άλλως κίνητρο για τη δράση των δολοφόνων. Οι δολοφόνοι, μη διαθέτοντας στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, κενοί από κάθε είδους ηθική και πολιτισμική αξία, κινούμενοι από ένα αβυσσαλέο μίσος για τη ζωή και τη φύση και θεωρώντας ότι συνεισφέρουν στην εξάλειψη του φαινομένου της επιθετικής αγέλης ως προς το οποίο τα ζώα δεν φέρουν καμία ευθύνη, σπέρνουν φόλες για να δρέψουν το θάνατο.

Οι δολοφόνοι, όταν πράττουν το αδίκημά τους, όχι μόνον δεν έχουν ηθικές αναστολές, αλλά αντίθετα μάλιστα εμφορούνται και από την ιδέα ότι ενεργούν στη βάση κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς. Θεωρούν ότι ακολουθούν το δρόμο της αρετής. Της αρετής της φόλας.

Η Δημοτική Αρχή, όταν δεν ασκεί την οφειλόμενη εκ μέρους της παρεμβατική  πολιτική ως προς την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων, δίνει έδαφος στη δράση των δολοφόνων. Θεωρώντας μάλιστα τον εαυτό της ανεύθυνο για το φαινόμενο της αγελοποίησης των αδεσπότων, παραμελεί την άσκηση των καθηκόντων της, έχοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Όμως και αυτή ακολουθεί της αρετής ης φόλας. Της φόλας προς τις νόμιμες υποχρεώσεις της.


Κριεκούκι 24η Μαρτίου 2018
Παναγιώτης Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ιχθυοτροφείο στο Πόρτο Γερμενό: 3 αμείλικτα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις




Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Δημοτική Αρχή , κάλεσε όλους τους πολίτες του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωνε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα. Μεταξύ των λόγων της συγκέντρωσης αυτής ήταν και η αποτροπή της λειτουργίας της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Πόρτο Γερμενό. Με τον τρόπο αυτό η Δημοτική Αρχή, επιβεβαίωσε ότι εμμένει στον αγώνα, που φέρεται να κάνει ενάντια στην λειτουργία της προαναφερόμενης μονάδας, προκειμένου να μη θιγεί το φυσικό περιβάλλον και η μοναδική καθαρή θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Όμως ο αγώνας αυτός, μέχρι και σήμερα, όπως θέλει να τον διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή, κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρος και κυρίως αποτελεσματικός είναι. Η αμφιβολία ως προς την ευόδωση του αγώνα αυτού εντείνεται και επιτείνεται από τρία (3) αναπάντητα μέχρι και σήμερα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από την εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας.-

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ. Η Δημοτική Αρχή, αντιδρώντας στην προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας με την επωνυμία «ΙΧΘΥΟΑΤΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στις 29.10.2015 άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της, με αριθμό ΑΓΡΥΠ 406/12.06.2015, απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια εκμετάλλευσης στην προαναφερόμενη εταιρεία, σε πλωτές εγκαταστάσεις έκτασης 20 στρεμμάτων στην θέση «Ακρωτήριο Πούντα» του κόλπου Αλκυονιδών του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας (Πόρτο Γερμενό).  Στις 30.06.2017, συνεδρίασε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας για να αποφασίσει επί της προαναφερόμενης αίτησης αναστολής του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας και στη συνέχεια εξέδωσε την, με αριθμό 92/2017 απόφασή της. Με την εν λόγω απόφαση, αφού κρίθηκε ότι ουδείς από τους λόγους που προβάλλει ο Δήμος μας, δεν είναι βάσιμος και ότι δεν πιθανολογείται ότι θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, απορρίφθηκε η αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της άδειας λειτουργίας του ιχθυοτροφείου. Η δυσμενής αυτή δικαστική εξέλιξη για το Δήμο μας και για το φυσικό περιβάλλον του κόλπου των Αλκυονιδών στο Πόρτο Γερμενό, βεβαίωσε, και μάλιστα με αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι τα νομικά όπλα της Δημοτικής Αρχής, ήταν και είναι παντελώς ανεπαρκή για να αποτρέψουν την προοπτική λειτουργίας του ιχθυοτροφείου. Μάλιστα η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει τη εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ιχθυοτροφείου περιορίσθηκε στην επίκληση μίας πρόχειρης τεχνικής έκθεσης, χωρίς να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό την εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση ειδικού μηχανικού – δικαστικού πραγματογνώμονα, που είχε καταθέσει στις δημοτικές υπηρεσίες, με αριθμό πρωτ. 2313/09.02.2016, ο συνδημότης μας από τα Βίλια, Σπύρος Αντύπας, στις 09.02.2016, δηλαδή 1 ½ έτος πριν από την συζήτηση της αίτησης αναστολής (30.06.2017). Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, μετά την έκδοση της, με αριθμό 92/2017, απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιορίζονται δραματικά οι ελπίδες ευδοκίμησης της αίτησης ακύρωσης, που η συζήτηση της εκκρεμεί ενώπιον του εν λόγω Δικαστηρίου. Επομένως αμείλικτο προβάλλει το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση : ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΙΛΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Από το έτος 1993, έχει συσταθεί σύνδεσμος 29 Δήμων και 2 Κοινοτήτων με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ». Μετά την εφαρμογή του Ν.3852/2010 («ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»), δηλαδή από 01.01.2011, στον δημοτικό αυτό σύνδεσμο, που σκοπός του είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθ΄όλη την έκταση του Κορινθιακού Κόλπου, εντάχθηκε αυτοδικαίως και ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας. Με την με αριθμό 25/2016, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη μετά από αποδοχή σχετικής εισήγησης της κας Δημάρχου, ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, αποφάσισε την αποχώρησή του από τον προαναφερόμενο δημοτικό σύνδεσμο. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εκπροσώπων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» να επαναφέρουν το Δήμο Μάνδρας Ειδύλλια στον σύνδεσμο, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδημοτική συνεργασία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Κορινθιακού Κόλπου, η Δημοτική Αρχή παρέμεινε και εξακολουθεί και παραμένει πεισματικά και αδικαιολόγητα αρνητική. Ο εν λόγω σύνδεσμος έχει επιδείξει εντονότατη και αποτελεσματική δράση στα πλαίσια εκπλήρωσης των σκοπών ίδρυσης και λειτουργίας του, με αποκορύφωμα την αποδοχή από την πολιτεία αιτήματός του για την ένταξη του σύνολο της έκτασης του Κορινθιακού κόλπου στο Δίκτυο NATURA και την έκδοση  σχετικής Υπουργική Απόφασης. Επομένως, για μία ακόμη φορά,  αμείλικτο προβάλλει το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση : ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ;


ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Με την, με αριθμό Κ.Υ.Α. 50743/2017 Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Αγροτικής Ανάπτυξης  (Φ.Ε.Κ. Β’ 4432/15.12.2017) «Αναθεώρηση Εθνικού Καταλόγου του Ευρωπαικού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000» το σύνολο της έκτασης του Κορινθιακού κόλπου, στην οποία περιλαμβάνεται και ο κόλπος των Ακλυονιδών, του οικισμού ων Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό) της Τοπικής Κοινότητας Βιλίων, του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή η περιοχή, για την οποία χορηγήθηκε η, με αριθμό ΑΓΡΥΠ. 406/12.06.2015, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία «ΙΧΘΥΟΑΤΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εντάχθηκε στο καθεστώς ειδικής προστασίας «NATURA» . Η ένταξη της συνολικής έκτασης της θαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού κόλπου στο προαναφερόμενο καθεστώς ειδικής προστασίας έλαβε χώρα  για την προστασία του εκεί ευρισκόμενου οικολογικού αποθέματος, των βιοτόπων και των προστατευόμενων ειδών καθώς επίσης και για τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου της πληθυσμιακής έκρηξης των μεδουσών, που προκαλείται μεταξύ άλλων και από την θαλάσσια ρύπανση. Η κατά τον προαναφερόμενο τρόπο ένταξη της συνολικής έκτασης της θαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού κόλπου  -  στην οποία περιλαμβάνεται, όπως προαναφέρω και ο κόλπος των Ακλυονιδών - συνιστά ουσιώδη μεταβολή των νομικών και πραγματικών συνθηκών, που αποτέλεσαν την βάση για την έκδοση της, με αριθμό ΑΓΡΥΠ. 406/12.06.2015, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία «ΙΧΘΥΟΑΤΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της με αριθμό πρωτ. 71688/694/27.09.2017, απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία αυτή τροποποιήθηκε (παράταση ισχύος της σχετικής άδειας). Επομένως και λόγω της ένταξης της προαναφερόμενης θαλάσσιας περιοχής σε καθεστώς υψηλής προστασίας NATURA ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ;

Κριεκούκι 17η Μαρτίου 2018
Παναγιώτης Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας

Σχέδιο Πόλης Βιλίων: Κάποιες Σκόρπιες επισημάνσεις




Με εκκωφαντικές διθυραμβικές τυμπανοκρουσίες, μας ανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες η Δημοτική Αρχή, ότι έγιναν ομόφωνα δεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο και οι 609 ενστάσεις, που είχαν υποβληθεί κατά της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης των Βιλίων, στο πλαίσιο επίτευξης ενός στόχου, που δεν είναι άλλος παρά η διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου πόλης «που θα καλύπτει τις ανάγκες, θα αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες και την ομορφιά του τόπου και θα παρέχει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες» .

Η ανακοίνωση αυτή, ως προς το περιεχόμενο της οποίας, δεν υπήρχαν αντιδράσεις θετικές ή αρνητικές από την μονίμως «ωραία κοιμωμένη» αντιπολίτευση των κ.κ. Δρίκου και Πανωλιάσκου, δημιουργεί εύλογες απορίες και προβληματισμούς, στους δημότες και κυρίως στους συμπολίτες μας στα Βίλια.

Κατ΄αρχήν η αποδοχή του συνόλου των ενστάσεων παραπέμπει σε παραδοχή ύπαρξης ολικής αστοχίας μίας πολεοδομικής μελέτης, η οποία καταρτίσθηκε στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμβασης συνολικού προυπολογισμού ποσού 1.504.544, οπότε τίθεται ευθέως το ζήτημα ριζικής αναθεώρησής της. Επομένως με ποιο τρόπο θα αναθεωρηθεί ή μάλλον θα αντικατασταθεί η εν λόγω μελέτη, που βρίσκεται μάλιστα στο δεύτερο διαδικαστικό στάδιο;

Περαιτέρω εύλογα και δίκαια η κα Δήμαρχος, στην σχετική της εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, θέτει το ζήτημα ότι για το μέλλον του τόπου τους, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα βιώσιμο αναπτυξιακό ρυμοτομικό σχέδιο, θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής απαντώντας στο βασικό ερώτημα «Τι χωριό θέλουμε». Παρά ταύτα όμως  δεν αποσαφηνίζει τι είδους μορφής και περιεχομένου διαδικασίες δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών θα πρέπει να ακολουθηθούν. Το ερώτημα λειτουργεί βασανιστικά, αν ληφθεί υπόψη ότι  το ζήτημα της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης δεν τέθηκε προς συζήτηση και διατύπωση γνωμών ενώπιον της Τοπικής Συνέλευσης των Κατοίκων των Βιλίων, η οποία αποτελεί το ανώτερο θεσμικά όργανο της Τοπικής Κοινότητας (άρθρο 85 του Ν.3852/2010). Αν πράγματι παραδεχόμαστε ότι για το σχέδιο πόλης τους θα πρέπει να αποφασίζουν οι κάτοικοί της, τότε θα πρέπει να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση θεσμών λαικής συμμετοχής και όχι να  διατηρούμε τους εν λόγω θεσμούς  υποβαθμισμένους για να διασφαλίζουμε ένα αντιπαραγωγικό δημαρχοκεντρικό τοπικό σύστημα διακυβέρνησης

Ορθά αναφέρει η κα Δήμαρχος, στη σχετική της εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι: «Η ποιότητα του περιβάλλοντος μας με τα τόσα δάση και δασικές εκτάσεις γύρω γύρω από αυτήν είναι αυτή που ταυτόχρονα αναδεικνύει το οικιστικό σύνολο των Βιλίων» . Ωστόσο η κα Δημαρχος παραλείπει να αναφέρει ότι η ανάγκη προστασίας του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού τοπίου επιβάλλει την κατάρτιση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου ( άρθρο 7 του Ν. 4447/2016), σε δημοτικό επίπεδο, ως προς το οποίο ουδόλως μέχρι και σήμερα έχει επιδείξει ενδιαφέρον. Αν πραγματικά η Δημοτική Αρχή, θέλει να προστατέψει τα Βίλια ως παραδοσιακό οικισμό, τότε αξιοποιώντας το εν λόγω χαρακτηρισμό, που έχει αποδοθεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (Ν.4277/2014), οφείλει να προβεί στην εκπόνηση ενός τοπικά ευρύτερου σχεδιασμού, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για χρήσεις που «πληγώνουν» τα δάση και τις δασικές εκτάσεις (αιολικά πάρκα) και  πλήττουν ανεπανόρθωτα το φυσικό κάλλος του τοπίου της Τοπικής Κοινότητας Βιλίων (ιχθυοκαλλιέργειες). Αλλωστε δεν εννοείται να αναγνωρίζεται και να συγκροτείται ένας οικιστικός χώρος όπως τα Βίλια, ως προστατευόμενος παραδοσιακός, σε ένα περιβάλλοντα χώρο με ανεμογεννήτριες και ιχθυοτροφεία.

Ορθά επίσης αναφέρει  η κα Δήμαρχος, στη σχετική της εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι: «Οι προτεινόμενες χρήσεις γης πρέπει να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και να βοηθούν και να υποστηρίζουν τον παραθεριστικό και τουριστικό χαρακτήρα της πόλης». Για να διασφαλίσεις όμως τον προαναφερόμενο χαρακτήρα της πόλης θα πρέπει να διαθέτεις μία ολοκληρωμένη δημοτική πολιτική, που να εφαρμόζεις απαρέγκλιτα και με συνέπεια χωρίς να υποπίπτεις σε αντιφάσεις. Μία τέτοια πολιτική δεν διέθετε, ούτε διαθέτει η Δημοτική Αρχή για τα Βίλια. Αν την διέθετε δεν θα πρότεινε τα Βίλια ως έδρα  του Τμήματος Τροφίμων και Οίνου του, υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ως έδρα του Τμήματος Τουρισμού του εν λόγω ιδρύματος.

Περαιτέρω η  κα Δήμαρχος στη σχετική της εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις όποιες διάσπαρτες ορθές επισημάνσεις της σχετικά με την ανάγκη προστασίας των Βιλίων ως κοινωνικού και οικιστικού χώρου με ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, δεν αρθρώνει καμία εναλλακτική πειστική πρόταση σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης με τη δημιουργία ισχυρής  και αξιόπιστης παραγωγικής βάσης, με έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης και την προστασία της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής των Βιλίων. Αν πραγματικά κάποιος επιθυμεί την πραγματική και όχι την εικονική ανάπτυξη των Βιλίων, πρέπει να διαθέτει συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση, όχι μόνο για να ανατρέψει μία, ενδεχομένως άστοχη πολεοδομική μελέτη, αλλά για να θέτει προς υλοποίηση  μία αναπτυξιακή προοπτική, που αρμόζει στον τόπο.

Οι επισημάνσεις μου αυτές λαμβάνουν χώρα όχι με αποκλειστικό σκοπό την κριτική της Δημοτικής Αρχής ως προς την διαχείριση του σχεδίου πόλης των Βιλίων. Γίνονται κυρίως για να αποτελέσουν αφορμή για να ξεκινήσει ένας, σε δημοκρατική βάση, παραγωγικός διάλογος, που θα αποβλέπει στην κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου πόλης, που αξίζει να έχουν τα Βίλια.

Παναγιώτης Κουτσουλέλος






 

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Τη λογική της γκουστέρας ακολουθούν Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση


Η γκουστέρα είναι ένα μικρό ερπετό (σαύρα), που το συναντάμε σ' ολόκληρη σχεδόν την ελληνική ύπαιθρο. Κύρια χαρακτηριστικά του ερπετού αυτού, είναι η μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής στο περιβάλλον, οι επαυξημένες ικανότητες σωματικής του ισορροπίας ακόμη και στις υδάτινες επιφάνειες και το λοφίο της, που θυμίζει στέμμα. 

Τα χαρακτηριστικά του συμπαθούς αυτού ερπετού φαίνεται ότι θέλησαν να ενσωματώσουν στην δική τους πολιτική λογική τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η Δημοτική Αντιπολίτευση στην περίπτωση των σχετικών προτάσεων, που υποβλήθηκαν για την ίδρυση και λειτουργία του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Με την, με αριθμό 1/2018, πράξη του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας Ειδυλλίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει προς το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας & Θρησκευμάτων τη δημιουργία Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του προαναφερόμενου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Τοπική Κοινότητα Βιλίων, στον χώρο όπου στεγαζόταν η Σχολή Πυροσβεστικής.


Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ότι η εν λόγω απόφαση, που ελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε (αναρτήθηκε ηλεκτρονικά δημοσίως) στις 9 Μαρτίου 2018, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την, επί 40 ημέρες, απόκρυψή της.


Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλα σημειώματα μας η απόφαση αυτή είναι καταστροφική για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του, αφενός τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και προοπτικές ανάπτυξης κάθε Δημοτικής και Τοπικής Κοινότητας και αφετέρου τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Αν τις λάμβανε υπόψη του το Δημοτικό Συμβούλιο τότε θα αποφάσιζε τη λειτουργία  Τμήματος Οίνου, Αμπέλου και Ποτών στο Κριεκούκι, Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στα Βίλια και Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας στη Μάνδρα.


Αν βασικό κριτήριο για την επιλογή των Βιλίων ήταν και είναι για την απόφαση αυτή η αξιοποίηση ενός κτιρίου στρατωνισμού και εκπαίδευσης σε ειδικές επιχειρησιακές ανάγκες πολιτικής προστασίας, όπως αυτό της Σχολής της Πυροσβεστικής, τότε αυτοί που την έλαβαν έχουν μηδαμινή ή ελάχιστη σχέση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις λειτουργικές της ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό κριτήριο αυτό λειτουργεί υπονομευτικά και για την επιλογή των Βιλίων ως έδρα του προαναφερόμενου Τμήματος, δεδομένου ότι είναι αδύναμο έναντι των κριτηρίων επιλογής της έδρας του, που έχει προτείνει ο Δήμος Μεγαρέων, ο οποίος στην σχετική του πρόταση, πέρα από την κάλυψη των κτιριακών αναγκών επικαλείται και το ουσιώδες κριτήριο της δημιουργικής σύνδεσης της εκπαίδευσης με την τοπική παραγωγική διαδικασία.


Η ευθύνη για την καταστροφική αυτή απόφαση δεν βαρύνει μόνον την σημερινή Δημοτική Αρχή, ως πλειοψηφούσα και διοικούσα δημοτική παράταξη, που έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για τη λήψη της. Βαρύνει και τις αντιπολιτευτικές δημοτικές παρατάξεις των κ.κ. Γεωργίου Δρίκου και Αθανασίου Πανωλιάσκου. Οι παρατάξεις αυτές, όντας επί σειρά ετών ανύπαρκτες ως προς τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις εν γένει ενέργειές τους, έδωσαν  (αν όχι για πολλοστή), για μία ακόμη φορά, όχι απλά το περιθώριο, αλλά ολόκληρο το γήπεδο στην δημοτική πλειοψηφία της κας Ιωάννας Κριεκούκη, να "αλωνίζει", υλοποιώντας ανενόχλητη την πολιτική της. 


Και όχι μόνον αυτό στην προκειμένη περίπτωση. Οι αντιπολιτευτικές αυτές παρατάξεις, μη διαθέτοντας καμία εναλλακτική πρόταση για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στον τόπο μας, με την ανυπαρξία τους, ουσιαστικά, αν δεν ανέχονται, αποδέχονται την, με αριθμό 1/2018, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν την ανέχονταν ή δεν την αποδέχονταν, θα είχαν διαφορετικές λύσεις για το ζήτημα, που θα προέβαλαν και θα διεκδικούσαν όχι μόνο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στα Συμβούλια των Κοινοτήτων, αλλά και μέσα στις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες του Δήμου μας. Όμως δεν το έκαναν, όπως και δεν το έκαναν και για άλλα κορυφαία ζητήματα του τόπου μας (Λ.χ. Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής).


Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο  και η Δημοτική Αντιπολίτευση φαίνεται να "βολεύονται" με την απόφαση αυτή, αποδεχόμενες την  εξής λογική: Για να μη λέει ο κόσμος ότι δεν υποβάλουμε προτάσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, "φτιάχνουμε" μία στο γόνατο, χωρίς εμπεριστατωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, προτείνουμε τα Βίλια χωρίς εκπαιδευτικά και λειτουργικά κριτήρια, αλλά με βάση την ψηφοθηρία και λαμβάνοντας υπόψη και τον τόπο καταγωγής επικεφαλής παρατάξεων, αφήνουμε τους άλλους να διαμαρτύρονται χαρακτηρίζοντας τους ενίοτε ως τοπικιστές, μισαλλόδοξους και ανερμάτιστούς και στο τέλος "Έχει ο Θεός".


Η λογική αυτή, που απορρέει από την εν γένει βλαχοδημαρχιακή αντίληψη ως προς την μορφή και το περιεχόμενο του τρόπου λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, έχει να κάνει στην προκειμένη περίπτωση με την λογική των ευέλικτων ισορροπιών με αποκλειστικό στόχο την θήρευση πολυπόθητων ψήφων και κυρίαρχο σκοπό την εξασφάλιση του στέμματος της τοπικής εξουσίας. Πρόκειται για την λογική, που έχει τα χαρακτηριστικά του συμπαθούς ερπετού, που αναφέρουμε στην αρχή του σημειώματος μας αυτού. Πρόκειται για τη λογική της γκουστέρας......


Κριεκούκι 10 Μαρτίου 2018


Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος