Στις αρχές του προηγούμενου Αυγούστου ο Ενιαίος Διαβαθμιδικος Σύνδεσμος Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), που είναι ο αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Αττικής, με σχετική του απόφαση, αποδέχθηκε μελέτη, με την οποία προτείνεται η μετατροπή ανενεργών λατομείων σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων. Από το σύνολο των 154 ανενεργών λατομείων, που βρίσκονται στην Αττική, κρίθηκαν κατάλληλα και για συγκεκριμένες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων τα 18, από τα οποία τα 10 στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής στα οποία περιλαμβάνονται και 7 τα οποία βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας .
Με την αποδοχή του σχεδίου αυτού η, ήδη περιβαλλοντικά βεβαρημένη, περιφέρεια της Δυτικής Αττικής αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά σε χώρο υποδοχής του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων της Αττικής.
Ειδικότερα η επιλογή 7 ανενεργών λατομείων στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας, ως χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, που καλύπτει μία συνολική έκταση, που ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το δασωμένο Μελετάνι, που προορίζεται για Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) , το λατομείο του ΤΙΤΑΝ, που προορίζεται για χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α.), καθώς επίσης και δύο λατομεία, που βρίσκονται στην περιφέρεια των Ερυθρών.
Με την υλοποίηση της επιλογής αυτής τίθεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και το ιστορικό τοπίο της εδαφικής μας περιφέρειας μας σε τροχιά διαρκούς και δραστικής υποβάθμισης, ενώ ματαιώνεται η οποιαδήποτε προοπτική ήπιας ανάπτυξης με γνώμονα το κοινωνικό όφελος. Το μόνο που αναβαθμίζεται είναι η δυνατότητα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα, έχοντας στην διάθεσή τους πάμφθηνη δημόσια γη και δωρεάν πρώτη ύλη.
Η φονική και καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 και κυρίως οι δυσμενείς της συνέπειες, που προκάλεσε σε βάρος όχι μόνον της πόλης της Μάνδρας, αλλά και σε βάρος του συνόλου των τοπικών κοινωνιών του Δήμου μας, φαίνεται να λειτούργησε αναβλητικά για την υλοποίηση της προαναφερόμενης επιλογής. Ωστόσο το σχέδιο για την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων ως χώρων διαχείρισης απορριμμάτων παραμένει σε ισχύ και μπορεί σε κάθε στιγμή να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή.
Σήμερα πλέον, μετά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου και των ολέθριων επιπτώσεων που προκλήθηκαν από αυτό, η επιλογή του Δήμου μας ως χώρου χωματερών, δεν θα αποτελεί απλά μία επιλογή υποβάθμισης, αλλά μία επιλογή καταστροφής.
Εχοντας υπόψη, ότι οι εκτάσεις των επτά (7) ανενεργών, που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας, ως χώροι διαχείρισης αποβλήτων (Μελετάνι, λατομείο ΤΙΤΑΝ, πρώην Δήμου Ερυθρών, Μαργέτη, ΥΔΡΕΛ, Ρούσση-Μιχαλάκη, Ρόζη), είναι δασικές, η Δημοτική Αρχή, καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της κας Δημάρχου θα πρέπει να να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας-Αττικής, προκειμένου να εκδώσει απόφαση, με την οποία θα ζητείται από τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς η αποκατάσταση των συγκεκριμένων εκτάσεων των ως άνω λατομικών χώρων, ως αναδασωτέων χώρων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 117 παρ.3 του Συντάγματος και της δασικής νομοθεσίας, προκειμένου να αποτραπεί οριστικά η, κατά μετατροπή χρήση τους, σε χώρους διαχείρισης αποβλήτων.
Καλείται συνεπώς η κα Δήμαρχος να αποτολμήσει να ενεργήσει άμεσα στην κατεύθυνση αυτή, χωρίς να λάβει υπόψη τυχόν πιέσεις ή αμφίβολης κοινωνικής χρησιμότητας αντισταθμιστικά οφέλη, προκειμένου να διασωθεί το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της εδαφικής μας περιφέρειας καθώς και το ιστορικό τοπίο αυτής.
Τολμήστε κα Δήμαρχε και θα μας έχετε όλους αμέριστους συμπαραστάτες στην ενέργειά σας.
Κριεκούκι 28η Απριλίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου