Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η συστημική δημοτική αντιπολίτευση νιαουρίζει ακόμη.....



Εχω, πολλές φορές, υποστηρίξει από τη σελίδα αυτή – σε σημείο μάλιστα να γίνομαι, αν όχι ανθυγιεινός, τουλάχιστον κουραστικός - ότι ο Ν. 3852/2010, δηλαδή το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», προάγει ένα σύστημα τοπικής διοίκησης, το οποίο εύλογα χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό και δημαρχοκεντρικό. Στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας ειδικότερα  το δημαρχοκεντρικό αυτό σύστημα, τα τελευταία κυρίως χρόνια, έχει πάρει μάλιστα τέτοιες διαστάσεις, που χαρακτηρίζεται έντονα αυταρχικό και υπερσυγκεντρωτικό.

Όμως το φαινόμενο αυτό οφείλεται μόνον στις θεσμικές ευχέρειες του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και στις πολιτικές ή διοικητικές ιδιομορφίες της επικεφαλής της Δημοτικής Αρχή, κας Ιωάννας Κριεκούκη, ή μήπως οφείλεται και σε άλλες πρόσθετες αιτίες;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αναπτύξει και εξακολουθεί να αναπτύσσει το προαναφερόμενο υπερσυγκεντρωτικό και αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, αξιοποιώντας όχι μόνον το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την καθολική απουσία δημοτικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να ασκηθεί από τις παρατάξεις των κ.κ. Γεωργίου Δρίκου και Αθανασίου Πανωλιάσκου, πλην όμως ουδόλως ασκείται. Δηλαδή αναφερόμαστε στις δημοτικές παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, εξαιρώντας την παράταξη της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» του κου Χαράλαμπου Θεοδώρου, η οποία, με τις μικρές της δυνάμεις και με βάση τις ιδεολογικοπολιτικές αποψεις, που την συγκροτούν, αποτελεί και την μοναδική αντιπολιτευόμενη δημοτική φωνή.

Οι παρατάξεις λοιπόν της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που στις πρόσφατες εκλογές, διεκδίκησαν με αξιώσεις την εκλογική τους ανάδειξη σε Δημοτική Αρχή, είναι απούσες. Και όταν λέμε απούσες εννοούμε παντοιοτρόπως. Είτε είναι απούσες κατά τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και μάλιστα κατά τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων, είτε είναι απούσες στις τοπικές κοινωνίες, όπου τόσο οι δημοτικοί όσο και οι τοπικοί τους σύμβουλοι ήταν και παραμένουν ανύπαρκτοι χωρίς να παίρνουν καμίας μορφής πρωτοβουλία για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, είτε είναι απούσες ως προς το ελεγκτικό τους έργο, δεδομένου ότι ουδεμία αξιόλογη πρωτοβουλία ουσιαστικού ελέγχου των πράξεων και των παραλείψεων της Δημοτικής Αρχής, έχει εκ μέρους τους ληφθεί. Φυσικά για άρθρωση ενός εναλλακτικού πολιτικού – προγραμματικού λόγου, ούτε αναφορά να γίνεται για την αντιπολίτευση, η οποία με τον τρόπο αυτόν, βεβαιώνει και μάλιστα περίτρανα, ότι η όποια διαφωνία της με τη Δημοτική Αρχή περιορίζεται σε ήσσονος ζητήματα διαχείρισης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την φονική και καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017, και ενώ η Δημοτική Αρχή διεύθυνε, ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, την υπόθεση διαχείρισης της βοήθειας προς τους πληγέντες, «αλωνίζοντας» παράλληλα επικοινωνιακά, η δημοτική αντιπολίτευση έδινε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι απλά «δεν υπήρχε». Και αυτό δεν ήταν μόνο θέμα εντύπωσης. Η δημοτική αντιπολίτευση, περιοριζόμενη σε προτάσεις «της στιγμής», που είχαν καταρτισθεί «στο γόνατο» ουδόλως διεκδίκησε την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης της κρίσης και ουδόλως άσκησε πειστικά και αποτελεσματικά το ελεγκτικό της έργο.   

Είναι καταφανές συνεπώς, ότι η ασκούμενη συγκεντρωτική, αυταρχική και σε μεγάλο βαθμό αλαζονική, συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, δεν καλλιεργείται μόνο στο έδαφος της θεσμικής ευχέρειας, που αφειδώλευτα παρέχει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», αλλά και στο έδαφος, που της έχει παραχωρήσει η απούσα και ουσιαστικά ανύπαρκτη δημοτική αντιπολίτευση.

Η κατάσταση αυτή, έχει ουσιαστικά διαμορφώσει ένα τοπικό πολιτικό σύστημα, που εχθρεύεται τη δημοκρατία, που αδιαφορεί για τις ανάγκες των λαικών οικογενειών του τόπου μας, για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και γενικότερα για την διασφάλιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Πρόκειται για ένα τοπικό πολιτικό σύστημα, που τροφοδοτείται και αναπαράγεται από τον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής και από την απραξία της δημοτικής αντιπολίτευσης.
   

Και ενώ βαίνουμε προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές, ακούμε, σκόρπιες, από εδώ και από εκεί, κάποιες φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για  τα γνωστά «νιαουρίσματα» γκρίνιας, τα οποία ακούγονται κατά την προεκλογική περίοδο, τα οποία μαζί με τους εξουσιαστικούς βρυχηθμούς της Δημοτικής Αρχής, συνθέτουν και συναποτελούν τις κακόηχες εκπομπές του τοπικού πολιτικού μας συστήματος.


Κριεκούκι 29η Μαίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου