Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην ύδρευση




Μία εξαγγελία με τυμπανοκρουσίες.

Με ανακοίνωσή του, στις 06.06.2018, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι ανταποκρινόμενος «στις εκκλήσεις και στις παραινέσεις» των κατοίκων της περιοχής του Αλεποχωρίου της Τοπικής Κοινότητας Βιλίων, του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, ενέκρινε πίστωση ποσού 170.000 ευρώ για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, με σκοπό την κάλυψη αναγκών ύδρευσης της περιοχής αυτής. Την επόμενη ημέρα στις 07.06.2017, ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το περιεχόμενο της προαναφερόμενης υπουργικής δήλωσης, μας ανακοίνωσε ότι « Απέδωσε καρπούς η προετοιμασία, ο σχεδιασμός και οι προσπάθειες του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας για την εξασφάλιση πόσιμου νερού  στο Αλεποχώρι. Εγκρίθηκε το αίτημα για την χρηματοδότηση μονάδας αφαλάτωσης».

Διαβάζοντας την δημοτική ανακοίνωση, θα μπορούσε εύλογα να συμπεράνει κανείς ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, πρωτοστατεί στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων της περιφέρειας του, ενεργώντας συγκροτημένα και με κατάλληλο σχεδιασμό. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Και δεν είναι έτσι όχι μόνον  διότι η Δημοτική Αρχή «βαφτίζει» την επιχορήγηση έργων υποδομής ύδρευσης, χρηματοδότηση για μονάδα αφαλάτωσης (αλήθεια ποια είναι η σχετική μελέτη;), ούτε γιατί  επικαλείται προετοιμασία και σχεδιασμό σε αντίθεση με τον Υπουργό, που αναφέρεται αποκλειστικά σε ενέργειες κατοίκων.


Η αξίωση για ύδρευση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, που ικανοποιείται από τους Δήμους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στην 108η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της 28ης  Ιουλίου 2010 του Ο.Η.Ε., ορίσθηκε «….το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εν ολίγοις με την πράξη του αυτή ο Ο.Η.Ε., αναγνώρισε το δικαίωμα στην ύδρευση ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Το εν λόγω ανθρώπινο δικαίωμα ικανοποιείται από τους Δήμους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Ειδικότερα : Σύμφωνα με το άρθρο 75 Ι στοιχ.  γ΄ περ.1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006) «Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.Οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς: […] γ) Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως: 1. Η εξασφάλιση και διαρκής βελτίωση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών στις πόλεις και τα χωριά όπως η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων ύδρευσης, αφαλάτωσης, τηλεθέρμανσης, έργων ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής, πλατειών και λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων. [..]».

Η μη ικανοποίηση του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση ή η περιορισμένη ικανοποίηση αυτού επάγεται την προσβολή του.

Η περίπτωση του Οικισμού Πανοράματος

Με την, με αριθμό 726/14.01.2014 αίτησή τους 228 συμπολίτες μας, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού Πανοράματος της Δημοτικής Κοινότητας Μάνδρας, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας-Αττικής, να λάβει απόφαση, με βάση και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ.2 του Κανονισμού Λειτουργίας του, με την οποία:  «Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, να αναλάβει την προμήθεια και την διανομή ύδατος, με την χρήση ιδίων ή μισθωμένων υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή του οικισμού Πανοράματος με την καταβολή τιμήματος ή τέλους ισόποσου του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές του Δήμου που είναι ενταγμένοι στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης». Ας σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του οικισμού αυτού κατέβαλαν και εξακολουθούν και καταβάλουν σε ιδιώτες προμηθευτές νερού δαπάνη προμήθειας υπερπενταπλάσια της αξίας του  τέλους ύδρευσης, που καταβάλλουν στον Δήμο, οι λοιποί συμπολίτες μας.

Επί της αιτήσεως αυτής, εκδόθηκε η, με αριθμό 165/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, με την οποία αποφασίσθηκε να αναλάβει ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας «την προμήθεια και την διανομή ύδατος – με τη χρήση υδροφόρων οχημάτων προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι του οικισμού «Πανοράματος» από το σημερινό κόστος αγοράς ύδατος των 4,5 ευρώ το κ.μ. από ιδιώτες υδρονομείς. Η επιβάρυνση των κατοίκων του οικισμού θα ανέρχεται στα 2,50 ευρώ ανά κ.μ. ύδατος».-

Στις 24 Ιουνίου 2015 και ενώ, έχει παρέλθει ένας περίπου χρόνος από τη λήψη της προαναφερόμενης, με αριθμό 165/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η νέα Δημοτική Αρχή, επικεφαλής της οποίας είναι η κα Ιωάννα Κριεκούκη, εισηγείται  προς το Δημοτικό Συμβούλιο την ανάκληση της απόφασης αυτής. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας αποδέχεται την εισήγηση της κας Δημάρχου, και ανακαλεί την, με αριθμό 165/2014, απόφασή του με την αιτιολογία, ότι ο Δήμος δεν διαθέτει την τεχνική επάρκεια να την υλοποιήσει (!!!!).

Στη συνέχεια, και μετά από πολλές παλινωδίες της σημερινής Δημοτική Αρχής, στις 31.03.2016, εγκρίνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ» συνολικού προυπολογισμού, ποσού ευρώ 1.746.600. Το εν λόγω έργο δεν έχει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα, ενώ ο χρόνος παράδοσής του παραμένει αβέβαιος, δεδομένου ότι τμήματα του έργου υπέστησαν καταστροφές κατά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινόμενου της 15ης Νοεμβρίου 2017.

Η περίπτωση του Οικισμού Πανοράματος βεβαιώνει μεγαλοπρεπώς, ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, ανεξάρτητα από τις Δημοτικές Αρχές, που τον διοικούν, κάθε άλλο παρά φροντίζει για την άμεση και ολοκληρωμένη ικανοποίηση του ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση. Η λήψη και στην συνέχεια η αδικαιολόγητη ανάκληση αποφάσεων, που σχετίζονται με την αξίωση συμπολιτών μας για πρόσβαση στο πόσιμο νερό χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και στη συνέχεια οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου της ύδρευσης της συγκεκριμένης περιοχής, πιστοποιούν ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, με την επιδειχθείσα αντιφατική και πλημμελή  συμπεριφορά του έχει παραβιάσει το ανθρώπινο δικαίωμα στην ύδρευση.

Η περίπτωση του Αλεποχωρίου.

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των σχετικών εξαγγελιών, οι κάτοικοι του Αλεποχωρίου, ας έχουν υπόψη τους την προγενέστερη παραβατική συμπεριφορά του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, ως προς την ικανοποίηση ενός τόσο σπουδαίου ανθρώπινου δικαιώματος, όπως αυτό της αξίωσης στην ύδρευση και ας πάρουν την  υπόθεση για την πλήρη διεκπεραίωσή της στα χέρια τους. Όπως, τόσο γενικότερα η ζωή, αλλά όσο  και ειδικότερα η περίπτωση των κατοίκων του Αλεποχωρίου έχει καταδείξει, ότι η μόνη εγγύηση για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου ύδρευσης για την περιοχή τους, είναι ο συλλογικός διεκδικητικός τους αγώνας. Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά φούμαρα και προεκλογικές ροζ κορδέλες……………………..


Κριεκούκι 8η Ιουνίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας       

  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...