Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Τα like της τοπικής μας εξουσίας....



«Είσαι πρώτη !!!!». Με τη φράση αυτή σχολίασε ανάρτηση αιρετής εκπροσώπου του Δήμου μας διαδικτυακή φίλη της στο facebook, αφού φυσικά έκανε το σχετικό like. Προφανώς η διαδικτυακή αυτή φίλη εξέφρασε την ευαρέσκεια , αλλά και τον άπλετο θαυμασμό της, εντυπωσιαζόμενη από τις όντως αισθητικά αξιόλογες ενδυματολογικές προτιμήσεις της αιρετής μας εκπροσώπου.

Όμως οι αιρετοί μας εκπρόσωποι δεν γίνονται δέκτες θαυμασμού από τους διαδικτυακούς τους φίλους μόνον για τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις, ή γενικότερα για ζητήματα που αφορούν ιδιότητες, καταστάσεις ή ικανότητες, που σχετίζονται αποκλειστικά με το πρόσωπό τους, όπως λ.χ. χορευτικές ικανότητες, συμμετοχές σε τοπικά πανηγύρια κ.λ.π. . Γίνονται δέκτες θαυμασμού και ευαρέσκειας και για τις δημόσιες δράσεις τους.

Οι εκφράσεις θαυμασμού στις αναρτήσεις των αιρετών μας εκπροσώπων και τα αφειδώς παρεχόμενα like από τους διαδικτυακούς φίλους τους στο facebook για τις δράσεις των πρώτων στα πλαίσια άσκησης των δημοσίων καθηκόντων τους, προκαλούν έντονους προβληματισμούς. Προβληματισμούς που αφορούν, όχι μόνον την ποιότητα της σκέψης και αντίληψης των θαυμαστών, αλλά κυρίως  τον τρόπο, τη μορφή και το περιεχόμενο της αντίληψης που έχουν για τη σχέση τους με την τοπική εξουσία.

Χωρίς να διεκδικώ δάφνες ψυχολογικο-κοινωνιολογικής ανάλυσης και γενικότερα επιστημονικής διεισδυτικής σκέψης, θα επιχειρήσω με το σημερινό μου σημείωμα να αναφερθώ , χωρίς αξιολόγηση, στην συγκεκριμένη συμπεριφορά των διαδικτυακών θαυμαστών με σημείο αναφοράς δύο περιπτώσεις – παραδείγματα. Χωρίς, λοιπόν,  να καταλήξω σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, θα περιοριστώ στην παράθεση ερωτηματικών, που προκύπτουν από τη συμπεριφορά αυτή.

Περίπτωση πρώτη: Αιρετή εκπρόσωπος αναρτά στο facebook φωτογραφία, που απεικονίζεται ένα καινούργιο παγκάκι, που έχει τοποθετηθεί στην παραλία του Πόρτο Γερμένο. Η φωτογραφία αυτή συνοδεύεται από σχόλιο στο οποίο αναφέρεται η κοινωνική σπουδαιότητα του εν λόγω παγκακίου. Στην εν λόγω ανάρτησή «εισέρχονται αθρόα» δεκάδες θαυμαστές της αιρετής εκπροσώπου, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε παροχή αλλεπάλληλων like, αλλά και σε δηλώσεις υπέρτατης εκτίμησης και θετικών εκπλήξεων του τύπου: «Μπράβο ήταν κάτι που έλειπε από τον τόπο μας», «Συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο σας» και άλλα ηχηρά και φανταχτερά παρόμοια. Και ενώ οι εν λόγω θαυμαστές απολαμβάνουν το έργο αυτό, φαίνεται ότι, εμμέσως πλην σαφώς επιλεκτικά αγνοούν ή αδιαφορούν ότι το Πόρτο Γερμένο αντιμετωπίζει σωρεία σοβαρών προβλημάτων, που το έχουν θέσει σε τροχιά διαρκούς υποβάθμισης, όπως καταπάτηση δασικών εκτάσεων και αιγιαλού καθώς και αυθαίρετη δόμηση, που προσβάλλουν το τοπικό περιβάλλον και το ιστορικό τοπίο, μη εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου, έλλειψη συγκροτημένης δημοτικής πολιτικής για την τουριστική του ανάπτυξη και πολλά άλλα. Προβλήματα, τα οποία όχι μόνον δεν έχουν επιλυθεί, αλλά και ουδόλως μέχρι και σήμερα έχουν αντιμετωπισθεί με καθοριστική συνευθύνη της αιρετής εκπροσώπου που γίνεται αντικείμενο διαδικτυακού θαυμασμού.

Περίπτωση δεύτερη. Αιρετός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα στα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης αναρτά στο facebook φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ελαστικός χρωματιστός τάπητας, που έχει πρόσφατα  τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Ερυθρών. Μετά την ανάρτηση ακολουθούν η «υποβολή» εκατοντάδων like από τους θαυμαστές καθώς επίσης και η παράθεση σχολίων για την σπουδαιότητα του έργου, για την συμβολή του στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του σχολείου, για την υψηλή αισθητική  του κ.λ.π. . Στην προκειμένη περίπτωση οι διαδικτυακοί θαυμαστές δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αναλογιστούν ότι «καλός κι ο ελαστικές τάπητας» αλλά αυτό, που προέχει από πλευράς κοινωνικής και δημόσιας σπουδαιότητας είναι η αποκατάσταση του κτιριακού σχολικού συγκροτήματος, το οποίο έχει προ πολλού έχει κριθεί ακατάλληλο για χρήση και το οποίο παραμένει σε συνθήκες εγκατάλειψης με συνευθύνη του αιρετού εκπροσώπου, που γίνεται αντικείμενο διαδικτυακού θαυμασμού.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι εκδηλώσεις αυτές θαυμασμού και ευαρέσκειας βεβαιώνουν ότι οι πάροχοι like, που τυχαίνει να είναι συμπολίτες μας, υποτάσσονται στην λογική άκριτων ευνοϊκών φιλοφρονήσεων προς τους αιρετούς εκπροσώπους, επιδεικνύοντας τάσεις ευπειθείας προς αυτούς; Μήπως εκδηλώνουν τη συμπεριφορά αυτή επειδή αγνοούν τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου τους; Μήπως εκδηλώνουν παραίτηση από την ενασχόλησή τους με τα προβλήματα αυτά αρκούμενοι στην υλοποίηση έργων τρίτης και τέταρτης διαλογής; Μήπως εκδηλώνουν επίσης παραίτηση από την δημόσια κριτική και τον δημόσιο διάλογο αρκούμενοι να αξιολογούν μόνον θετικά την δημοσιοσχεσιτικη λογική και πρακτική των αιρετών μας εκπροσώπων ή ακόμη και το μικροπολιτικό lifestyle, που αυτοί πεισματικά προβάλλουν; 

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, που ενδεικτικά παρατίθενται, και κυρίως η συζήτηση, που μπορεί να προκληθεί από αυτά, θεωρώ ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην διαπίστωση του επιπέδου και της ποιότητας των σχέσεων πολίτη και τοπικής εξουσίας και της τοπικής μας  δημοκρατίας γενικότερα.



Κριεκούκι  7η Σεπτεμβρίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...