Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΥΘΡΩΝ: 3 βήματα μπροστά κανένα πίσω

Φαίνεται τελικά, ότι ο 1½, μήνας περίπου, που έχει παρέλθει από την ανάληψη των διοικητικών του καθηκόντων, ήταν υπεραρκετός για το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών προκειμένου να προωθήσει προς άμεση εφαρμογή τις βασικές προγραμματικές του θέσεις. Τούτο οφείλεται κυρίως στην συγκροτημένη και χωρίς παρεκκλίσεις καταβολή επίμοχθης προσπάθειας, που καταβάλουν τα μέλη του Κοινοτικού Οργάνου και οι εθελοντές συμπολίτες μας, που το πλαισιώνουν στηρίζοντας το όλο πρωτοφανές, και όχι μόνο για την επικράτεια του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, εγχείρημα. Εγχείρημα, που λαμβάνει διαστάσεις κατορθώματος, αν πέρα από το συντομότατο χρονικό διάστημα άμεσης υλοποίησης, ληφθεί περαιτέρω υπόψη και η κατάσταση, αν όχι διοικητικής κατάρρευσης, τουλάχιστον αποδιάρθρωσης, που παρελήφθη ως «βεβαρημένη κληρονομία», από την απελθούσα Δημοτική Αρχή.

Σε τι έγκειται όμως το έργο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερυθρών κατά το λίαν βραχύ χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ασκεί τα καθήκοντά του;
Η παράταξη «ΕΡΥΘΡΕΣ ξανά μπροστά», μετά την μεγαλειώδη, πρωτόγνωρη και συντριπτική της επιτυχία στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ως πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου, κατάρτισε ένα περιεκτικό πρόγραμμα για τις πρώτες 100 ημέρες της τοπικής διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρωνόταν σε τρείς (3) βασικούς άξονες – βήματα, που αφορούν την θεσμική συγκρότηση της Κοινότητας με βάση τη συμμετοχή του πολίτη, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων για την καθοριστική σύμπραξη της Κοινότητας με τη Δημοτική Αρχή ως προς την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων και στην μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της αρχής σχετικής αυτονομίας. Οι άξονες  αυτοί τέθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών προς άμεση εφαρμογή. Ειδικότερα:

1.- Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ερυθρών, έλαβε απόφαση, με την οποία πρότεινε προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοινοτικών Οργάνων. Με τον προτεινόμενο Κανονισμό, μεταξύ πολλών άλλων, αναδεικνυόταν η Συνέλευση των Κατοίκων ως το ουσιαστικά ανώτερο όργανο της Κοινότητας, που λειτουργεί με συγκεκριμένες οργανωτικές διαδικασίες, ενώ περαιτέρω ορίσθηκαν θεματικές επιτροπές (λ.χ. για την διοικητική υποστήριξη, για την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την απασχόληση  κ.λ.π.), στις οποίες ορίζεται η ευρεία  συμμετοχή των πολιτών προς υποστήριξη του κοινοτικού έργου. Κατά τον τρόπο αυτόν προβλέφθηκαν θεσμικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου,  μορφές εφαρμογής  άμεσης δημοκρατίας, που αποτελεί και την πρωταρχική διακηρυκτική αρχή της πλειοψηφίας Συμβουλίου. Ήδη η πρώτη Συνέλευση των Κατοίκων της Κοινότητας έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει στις 25.10.2019 με κύριο θέμα την λήψη αποφάσεων σχετικά με το προτεινόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, ενώ περαιτέρω έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή πολιτών οι επιτροπές διοικητικής υποστήριξης, παιδείας και πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια συνεδρίαση το Κοινοτικό Συμβούλιο, με σχετική του απόφαση, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή, τον καθορισμό ορίων του ύψους του προϋπολογισμού δαπανών της Κοινότητας Ερυθρών προκειμένου να διασφαλιστούν οι ικανοί και αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, που αφορούν κυρίως διαχείριση και επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας.       

2.- Στις 03.10.2019 το Κοινοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση επί του δημοτικού τεχνικού προγράμματος του έτους 2020, υποβάλλοντας διεκδικητική και φιλόδοξη πρόταση, που περιλαμβάνει  23 έργα και μελέτες, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Παράλληλα κάλεσε την δημοτική αρχή να  αξιοποιήσει τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές ως προς τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και να αξιώσει με βάση τις γεωμορφολογικές ιδιομορφίες του Δήμου μας, την χωρική έκταση αυτού, τις κλιματολογικές συνθήκες και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, το μήκος και την βατότητα του υφιστάμενου οδικού δικτύου και το επίπεδο των βασικών υποδομών, το ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματικές μας ανάγκες. Περαιτέρω το Κοινοτικό Συμβούλιο στις 11.10.2019, με απόφασή του, όρισε το  σχέδιο (προτάσεις) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020 – 2024, που αφορά την εδαφική έκταση της Κοινότητας. Στην πρόταση αυτή, η οποία σημειωτέον θα υποβληθεί προς έγκριση από τη Συνέλευση των Κατοίκων,  περιλαμβάνονται στρατηγικής σημασίας έργα, η εκτέλεση των οποίων εξυπηρετεί το αναπτυξιακό όραμα του τόπου μας. Ποιο είναι αυτό το όραμα και πως προσδιορίζεται επακριβώς; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στην ίδια την απόφαση του Συμβουλίου, όπου και αναλύεται και ο σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου. Την μεταφέρω αυτολεξεί : 
«Σκοπός της πρότασής μας δεν είναι μόνον να αναστρέψουμε την αναπτυξιακά καθοδική πορεία των Ερυθρών, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε τις ικανές και αναγκαίες υλικοτεχνικές και κοινωνικές υποδομές, που  θα αναδείξουν την Κοινότητά μας σε βιώσιμο, διαρκώς αναπτυσσόμενο, κοινωνικό χώρο και σε παραγωγικό και διοικητικό κέντρο, που θα εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Η πρότασή μας αποβλέπει να αναμορφώσει και να αναδείξει τις Ερυθρές και πάλι ως «κεφαλοχώρι» με την αξιοποίηση των νέων κοινωνικών – παραγωγικών δραστηριοτήτων, των θεσμών συμμετοχής των πολιτών, των σύγχρονων μεθόδων της διοικητικής επιστήμης και των νέων τεχνολογιών. Με λίγα λόγια η πρότασή μας συντείνει στην ανάδειξη των Ερυθρών σε ένα mini αναπτυσσόμενο μητροπολιτικό κέντρο – κοινωνικό σημείο της ημιορεινής και ορεινής Μάνδρας Ειδυλλίας.»

3.- Η Επιτροπή Διοικητικής Υποστήριξης του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο πρότασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά στα Κοινοτικά Όργανα. Στο σχέδιο αυτό, που πρόκειται να τεθεί προς περαιτέρω επεξεργασία και έγκριση από το Κοινοτικό Συμβούλιο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του, προβλέπεται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, που σχετίζονται με τη χρήση κοινοχρήστων και δημοτικών χώρων, με την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την διαχείριση επίλυσης προβλημάτων απρόβλεπτου ή επείγοντος χαρακτήρα.

Οι τρείς προαναφερόμενες κατηγορίες δράσεων, που υλοποιεί το Κοινοτικό Συμβούλιο, δεν αποτελούν παρά ουσιαστικά βήματα, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της Κοινότητάς μας σε δημιουργικό θεσμό ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και λαϊκής συμμετοχής, που έχει δυναμικά και όχι στατικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για βήματα, που ωθούν τον τόπο μας σε προοδευτική κατεύθυνση και που θέτουν τα ερείσματα για την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας οράματος.

Μας παρέχεται συνεπώς το δικαίωμα να ισχυρισθούμε, όλοι εμείς, που συμμετέχουμε, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, σε αυτό το, σε εξέλιξη, πείραμα δημοκρατίας και ανάπτυξης, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία εφαρμογής των προγραμματικών του θέσεων. Μία πορεία όπου έχουν γίνει τρία σημαντικά βήματα προς τα εμπρός και κανένα προς τα πίσω……

Ερυθρές 12.10.2019
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Μέλος της Επιτροπής Διοικητικής Υποστήριξης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερυθρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...