Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Για την "ΑΥΤΟΝΟΗ"






Αρχές Μάη 2017: Με παρέμβαση της, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας Ειδυλλίας, η κα Δήμαρχος, αξιώνει από όλους του συλλογικούς φορείς του Δήμου μας, που χρησιμοποιούν για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους  δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, να αναγράφουν στις προσκλήσεις και γενικότερα στο ενημερωτικό υλικό, που διαθέτουν ότι η δραστηριότητά τους λαμβάνει χώρα με τη συνεργασία ή υπό την αιγίδα του Δήμου. Με λίγα λόγια η κα Δήμαρχος απαίτησε από τους συλλογικούς φορείς την προβολή της Δημοτικής Αρχής με την εκμετάλλευση της δημόσιας πολιτιστικής τους δραστηριότητας, επισείοντας μάλιστα περαιτέρω την απειλή της απαγόρευσης της σχετικής διοργάνωσης.

Αφορμή για την σχετική παρέμβαση της κα Δημάρχου αποτέλεσε το γεγονός, ότι ο Μορφωτικός Σύλλογος Μάνδρας «ΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ», που είναι ευρύτερα περισσότερο γνωστός ως «ΑΥΤΟΝΌΗ» (από το ομότιτλο περιοδικό, που εκδίδει), διοργάνωνε παιδική θεατρική παράσταση στην πλατεία Χατζημήτρου, κάνοντας χρήση αυτής (πλατείας) ως κοινόχρηστου χώρου.

Το διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και το σύνολο των μελών της «ΑΥΤΟΝΟΗΣ», αγνόησαν πλήρως τις δημαρχιακές απειλές και προχώρησαν άκαμπτοι στην διοργάνωση της προγραμματισμένης εκδήλωσης κατά την οποία η πλατεία κατακλύσθηκε από εκατοντάδες παιδιά, που την απόλαυσαν.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε, μία στρατηγικού χαρακτήρα ήττα για την Δημοτική Αρχή, που αποπειράθηκε να καπηλευθεί τη δράση της «ΑΥΤΟΝΟΗΣ», προκειμένου να επιτύχει επικοινωνιακά οφέλη, θίγοντας άμεσα την συλλογική αυτονομία του ιστορικού σωματείου.

Όμως η, βλαχοδημαρχιακού χαρακτήρα, παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, δεν ελάμβανε, ούτε λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά. Θεωρώντας τον εαυτό της όχι απλά διαχειριστή, αλλά ιδιοκτήτη των κοινόχρηστων και των δημόσιων χώρων είχε και έχει κατορθώσει, προκειμένου να προβάλλει ανέξοδα «εαυτόν» να εκμεταλλευθεί τις πολιτιστικές δράσεις των συλλογικών φορέων του Δήμου μας. Παραχωρώντας μάλιστα σε ορισμένους συλλογικούς φορείς κτιριακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να καλύπτονται οι στεγαστικές τους ανάγκες, είχε και έχει σε μεγάλο αξιώσει ως «αντάλλαγμα» την προβολή της ως δήθεν συνεργάτη των δραστηριοτήτων τους με σκοπό την αποκομιδή επικοινωνιακού οφέλους.

Κατά τον τρόπο αυτόν η Δημοτική Αρχή, έχει αποπειραθεί και αποπειράται να «ευνουχίσει» κυρίως τους συλλογικούς φορείς, που αδυνατούν να καλύψουν αυτοτελώς τις στεγαστικές τους ανάγκες, δεδομένου ότι θεωρεί ότι ουδείς από τους φορείς αυτούς θα αποτολμήσει να προβαίνει σε καταστατικές δράσεις , που αφορούν λ.χ. την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο ή την ανάγκη για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη του τόπου, δηλαδή θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών αυτής. Κοντολογίς, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιτύχει «με ένα σμπάρο, δυό τριγώνια»: Και επίτευξη επικοινωνιακής προβολής και αποτροπή της όποιας κοινωνικής κριτικής για «τα έργα και τις ημέρες της». Πρόκειται για πολιτική, που επιδιώκει να κρατήσει τους συλλογικούς φορείς, όχι απλά σε καθεστώς κατάλυσης της συλλογικής τους αυτονομίας, αλλά σε «κατάσταση ομηρίας».

Το μάθημα, που έδωσε, κατά τον προαναφερόμενο τρόπο  η «ΑΥΤΟΝΟΗ», δεν είχε μόνον αποδέκτη μία Δημοτική Αρχή, που πασχίζει να τιθασεύσει τη δράση των συλλογικών φορέων καπηλευόμενη την μαζική ερασιτεχνική δημιουργία. Είχε ως αποδέκτες και τους λοιπούς συλλογικούς φορείς, δεδομένου ότι αποδείχθηκε, και μάλιστα περίτρανα, ότι εάν θέλεις να εξασφαλίσεις την ανεμπόδιστη εκτέλεση του κοινωνικού σου έργου και περαιτέρω τη μαζική συμμετοχή των πολιτών σ΄αυτό, το πρώτο, που θα πρέπει να διασφαλίσεις, είναι Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΟΥ.

Η «ΑΥΤΟΝΟΗ», σήμερα, χάρη στον αγώνα της για τη διαφύλαξη της συλλογικής της αυτονομίας, αποτελεί  το πλέον δραστήριο και μαζικό πολιτιστικό σωματείο του Δήμου μας, με εντονότατη και αξιοζήλευτη καλλιτεχνική και εν γένει κοινωνική δραστηριότητα, που συσπειρώνει του πολίτες της Μάνδρας Ειδυλλίας. Το γεγονός ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετείχαν 202 (!!!) μέλη, αβίαστα βεβαιώνει, του λόγου το αληθές…………


Ερυθρές 2α Απριλίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...