Αποτελούμενες από 200 περίπου ισόγειες κατοικίες, που έχουν κατασκευασθεί από το έτος 1959 και μετέπειτα, από 2 συγκροτήματα πολυκατοικιών, που ανεγέρθηκαν μεταξύ των ετών 1982 έως και 1987, καθώς επίσης και από τα οικιστικά σύνολα της Βλύχας και του Τρύπιου Λιθαριού, και με πληθυσμό περί τους 3.000 κατοίκους , οι Εργατικές Κατοικίες, αποτελούν το μεγαλύτερο μη αναγνωρισμένο οικισμό του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας.
Το οικιστικό συγκρότημα των Εργατικών Κατοικιών εντάσσεται στην Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας, του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου αυτού. Οι Εργατικές Κατοικίες βρίσκονται εγγύτατα στο Δήμο Ελευσίνας, με τον οποίο ουσιαστικά αποτελούν οικιστική συνέχεια και είναι, λόγω της διέλευσης της Εθνικής οδού Αθηνών Πελοποννήσου, γεωγραφικά απομονωμένες, τόσο από την πόλη της Μάνδρας, όσο και από το Δήμο, που διοικητικά ανήκουν.
Όμως η απομόνωση αυτή δεν έχει μόνο γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ως οικιστικός χώρος κατοικιών λαϊκών οικογενειών, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, που προκλήθηκε από την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας, αντιμετώπιζε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ενδεικτικά, ως προς τα προβλήματα αυτά, μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
α) Παρά το ότι οι Εργατικές Κατοικίες οικιστικά συγκροτήθηκαν από πρωτοποριακά για την εποχή τους προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), εν τούτοις πάσχουν ως προς την πολεοδομική τους συγκρότηση, δεδομένου ότι το Δημοτικό σχέδιο πόλης μέχρι και σήμερα παραμένει ανεφάρμοστο. Αυτό έχει ως βασικό και κύριο αποτέλεσμα τη μη οριστική διαμόρφωση κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων, με αρνητικές επιπτώσεις ως προς τη λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών (σχολικά κτίρια, υποδομές κοινωνικής πρόνοιας κ.λ.π.).
β) Σημαντικά δίκτυα, όπως αυτό της αποχέτευσης, δεν έχουν, με ευθύνη του Δήμου και του Ο.Ε.Κ., μέχρι και σήμερα ολοκληρωθεί. Παρά ταύτα και ενώ το δίκτυο αυτό λειτουργεί με αξιοσημείωτες ελλείψεις, ο Δήμος αξιώνει και επιτάσσει την είσπραξη των σχετικών τελών (!!!!).
γ) Τον οικισμό διέρχεται δίκτυο μεταφοράς καυσίμων από τα τοπικά διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ, με ότι αρνητικό αυτό επάγεται για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων. Πρόσφατα, με κοινή απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, του δήμου Ελευσίνας και των ΕΛ.ΠΕ. ορίσθηκε να κατασκευασθεί νέος αγωγός καυσίμων, που θα διέρχεται την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή, σε απόσταση μισής ανάσας από τις Εργατικές Κατοικίες. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη, από τους προαναφερόμενους φορείς, ερήμην των κατοίκων και χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, ο οποίος επέδειξε πλήρη αδιαφορία.
Η ενδεικτική και σαφώς μη εξαντλητική αναφορά στα προαναφερόμενα προβλήματα, βεβαιώνει ότι Εργατικές Κατοικίες, αποτελούν έναν οικισμό του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, του οποίου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, που σχετίζονται με την εκεί διαβίωση τους. Προβλήματα για τη λύση των οποίων ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, επιδεικνύει μηδενικό ή ελάχιστο ενδιαφέρον. Τα όσα προβλέπονται, τόσο από τον Δημοτικό προϋπολογισμό, όσο και από το τεχνικό πρόγραμμα, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Εύλογα συνεπώς οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών, νοιώθουν παραμελημένοι και εγκαταλελειμμένοι από το Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, θεωρώντας εαυτούς πολλές φορές ως «παρείσακτους» και «δευτερεύοντες» και για το λόγο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι σημείο κοινωνικής τους αναφοράς, είναι όχι ο δήμος, που διοικητικά εντάσσονται, αλλά ο Δήμος Ελευσίνας. Εύλογα επίσης πιστεύουν, ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, επειδή, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι αποτελούν κατά συντριπτική πλειοψηφία ετεροδημότες, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές επιδεικνύουν επιλεκτική αδιαφορία.
Μπροστά στην επιλεκτική αδράνεια του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών, δεν έμειναν και δεν μένουν απαθείς και αδιάφοροι. Οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο τοπικό σωματείο με την επωνυμία «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ - Η ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ», αγωνίζονται και διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν για τους ίδιους και ένα ελπιδοφόρο και αίσιο μέλλον για τα παιδιά τους. Το σωματείο αυτό, το οποίο, κατά την προσωπική μου κρίση είναι ο πλέον άρτια συγκροτημένος συλλογικός χώρος σε όλη τη δημοτική περιφέρεια, έχει να επιδείξει όχι μόνο ένα μακροχρόνιο και σοβαρό έργο αγώνων και διεκδικήσεων, αλλά και ένα αξιοζήλευτο και αξιομίμητο έργο κοινωνικών δράσεων ειδικότερα στον τομέα της αλληλεγγύης (Λ.χ. κοινωνικά φροντιστήρια, κάλυψη διατροφικών αναγκών ενδεών κατοίκων κ.λ.π.), φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποκαταστήσει, ως προς τις δράσεις, αυτές, τον «ανύπαρκτο» Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας.
Σήμερα, οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών, όντας θύματα μίας βλαχοδημαρχιακής αντίληψης, που δεν υπολογίζει ανθρώπους, αλλά σόγια και ψήφους, δεν μπορούν παρά να ελπίζουν μόνο στην ευόδωση του δικού τους αγώνα για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Και ο αγώνας αυτός, ως προς τον οποίο οφείλουμε εμείς οι λοιποί κάτοικοι του Δήμου να συμπαρασταθούμε, χρειάζεται όχι μόνο να ενισχυθεί, αλλά και να κορυφωθεί ποιοτικά, με την επιπρόσθετη διεκδίκηση της αναγνώρισης των Εργατικών Κατοικιών, όχι απλά ως οικισμού, αλλά ως Τοπικής Κοινότητας, στην οποία οι κάτοικοι μέσα από συνελεύσεις, θα αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου τους.
Κριεκούκι 22α Απριλίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας
Αυτοδιαθεση στον δημο Ελευσινας.
ΑπάντησηΔιαγραφή