Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΚΤΊΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ: Μία απίστευτη ιστορία διαχειριστικής ανεπάρκειας & διοικητικής ανικανότητας



Τα όσα σήμερα πρόκειται να σας διηγηθώ με το σημείωμά μου αυτό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εύπεπτη φανταστική ιστορία, ένα παραμύθι, που θα μπορούσε να σας προσφέρει ψυχαγωγία μέσα στις πασχαλινές μας διακοπές. Όμως, τα όσα χρονολογικά παρακάτω αναφέρονται, δεν αποτελούν παρά μία πραγματική ιστορία, που περίτρανα βεβαιώνουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα μίας αδιάφορης τοπικής διοίκησης. 

Ακούστε, ή μάλλον διαβάστε την χρονολογική αφήγηση πραγματικών γεγονότων και καταστάσεων, τα οποία ενδεικτικά και περιληπτικά παραθέτω και τα οποία ουδείς μέχρι και σήμερα έχει αποτολμήσει να αμφισβητήσει και καταλήξτε στα δικά σας συμπεράσματα.

- Νοέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015 : Μετά από σχετική αναφορά της τότε Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερυθρών, του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, αρμόδια κρατική επιτροπή προβαίνει σε αυτοψία του κτιριακού συγκροτήματος της εν λόγω σχολικής μονάδας (που αποτελείται από το κτίριο αιθουσών και το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου)  και βεβαιώνει τη δομική και στατική ακαταλληλότητά του. Η Δημοτική Αρχή αντί να προβεί σε άμεσες ενέργειες λήψης μέτρων ασφαλείας και έναρξης εργασιών αποκατάστασης, περιορίζεται στο να καταγγείλει «δια της προφορικής διασποράς πληροφοριών», τόσο τους καθηγητές όσο και την τότε διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου των Ερυθρών για ενέργειες που αποκαλύπτουν ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο όφειλαν να το αποσιωπήσουν (!!!!). Τελικά η Δημοτική Αρχή, χωρίς να ασχοληθεί με το ζήτημα της εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης, αποφασίζει τη μεταστέγαση των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Γυμνασίου Ερυθρών, στο γειτνιάζον κτίριο του Λυκείου.

- Ιανουάριος 2015 – Δεκέμβριος 2015: Παρά το ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, έχει διαταχθεί από την προαναφερόμενη αρμόδια κρατική επιτροπή να εκτελέσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος, εντός εξήντα (60) ημερών από την διενεργηθείσα αυτοψία, η Δημοτική Αρχή, επικαλούμενη τεχνική ανεπάρκεια (!!!!) δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Περαιτέρω με την, με αριθμό 210/2015 απόφασή του,  το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, ενέταξε τόσο τη μελέτη όσο και το έργο της αποκατάστασης του Στατικής Επάρκειας του κτιριακού συγκροτήματος στο ετήσιο πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων της. Παρά το ότι περαιτέρω το περιφερειακό όργανο ενέταξε στον προϋπολογισμό του δαπάνη 320.000 ευρώ για τη εκτέλεση του έργου, η Δημοτική Αρχή αρνείται πεισματικά να συνεργασθεί με οποιοδήποτε τρόπο για τη έναρξη εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης (!!!!).     


- Ιανουάριος 2016 - Ιούλιος 2016: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ερυθρών, υποβάλλει προς την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, και την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) – πρώην Ο.Σ.Κ.) , αίτημα σχετικά με την αναγκαιότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των προαναφερόμενων φορέων με σκοπό την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης και με την αξιοποίηση του ενταγμένου στον περιφερειακό  προϋπολογισμό κονδυλίου των 320.000 ευρώ. Η «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε» σιωπά, η Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας αρνείται το αίτημα και η Περιφέρεια Αττικής το αποδέχεται. Στις 27 Απριλίου 2016, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ερυθρών με απόφασή του αποδέχεται το αίτημα αυτό, πράγμα που προκαλεί την οργή της Δημοτικής Αρχής, η οποία προβαίνει σε «καρατόμηση» του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Αθανασίου Κομίνη, λόγω μη συμμόρφωσης αυτού με την γραμμή της αδράνειας και αδιαφορίας (!!!). Λίγο πριν και συγκεκριμένα το μήνα Μάρτιο του έτους 2016, η αρμόδια κρατική επιτροπή διενεργεί εκ νέου αυτοψία, με την οποία επαναδιαπιστώνει τα προβλήματα στατικής ανεπάρκειας του κτιριακού σχολικού συγκροτήματος και καλεί για μία ακόμη φορά τη Δημοτική Αρχή να συμμορφωθεί στις νόμιμες υποχρεώσεις της προβαίνοντας στην εκτέλεση των σχετικών εργασιών αποκατάστασης. Η Δημοτική Αρχή αρνείται για μία ακόμη φορά να συμμορφωθεί. Στη συνέχεια, το μήνα Ιούλιο του έτους 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, με την, με αριθμό 111/2016 απόφασή του παραχωρεί τη χρήση του κτιριακού συγκροτήματος στην «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», επί ένα (1) έτος, με σκοπό την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης από την εταιρεία αυτή.

- Νοέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2016  : Το μήνα Νοέμβριο του έτους 2016, επιδεικνύεται από τη Δημοτική Αρχή, μία τεχνική έκθεση τριών (3) μηχανικών, με την οποία βεβαιώνεται ότι το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου του Γυμνασίου Ερυθρών, είναι πλέον κατάλληλο για χρήση και καλούνται οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να το χρησιμοποιούν. Επειδή είναι προφανές ότι δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας για την αποκατάσταση του κτιρίου και την απόδοσή του προς χρήση, τόσο η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, όσο και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής αντιδρούν στην χρήση αυτή λόγω μη οριστικής έγκρισης της καταλληλότητας του κτιρίου του γυμναστηρίου, εκφράζοντας εγγράφως σχετικές επιφυλάξεις. Όμως η Δημοτική Αρχή δεν πτοείται και παραδίδει τη χρήση του κλειστού Γυμναστηρίου προς χρήση, για την σχολική περίοδο 2016-2017, επικαλούμενη την αρτιότητα της προαναφερόμενης τεχνικής έκθεσης των τριών (3) μηχανικών.  


- Ιανουάριος 2017 – Φεβρουάριος 2017: Πληροφορούμαστε ότι στις 23.11.2016, κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε. σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου. Σε σχετική απάντηση της ερώτησης  αυτής η «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» δηλώνει ότι προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 315.000 ευρώ. Παρά τον εθνικό αντίκτυπο, που λαμβάνει το θέμα λόγω της κοινοβουλευτικής ερώτησης η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να επιδεικνύει παντελή αδιαφορία. Περαιτέρω το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2017, το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, διενεργεί έλεγχο στο κτίριο του Λυκείου Ερυθρών, όπου αναγκαστικά συστεγάζεται και το Γυμνάσιο και διαπιστώνει την ύπαρξη συγχρωτισμού λόγω υπερπληθυσμού των στεγαζόμενων μαθητών καθώς επίσης και ακαταλληλότητα χρησιμοποιούμενων χώρων. Επί του θέματος αυτού η Δημοτική Αρχή, τηρεί την αυτή πολιτική στάση: απόλυτη σιωπή και αδράνεια.

- Ιούνιος 2017: Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ελευσίνας υποβάλλει έγγραφη αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αίτημα την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος κάθε αρμοδίου και υπευθύνου του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, λόγω της μη συμμόρφωσής τους ως προς την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης. Παρά ταύτα η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «κατόπιν ιδικών της ενεργειών» το έργο βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

- Ιούλιος 2017 – Μάρτιος 2018: Το Μήνα Ιούλιο του έτους 2017, ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, και αφού έχει προηγηθεί ένα (1) έτος πλήρους αδράνειας, με απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίνει την παράταση  της παραχώρησης του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου στην «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.». Περαιτέρω η Δημοτική Αρχή επιβάλλει την διακοπή της χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου, λησμονώντας ότι για την πρότερη χρήση του είχε επικαλεσθεί την αρτιότητα της τεχνικής έκθεσης των τριών (3) μηχανικών (Γιατί άραγε;). Το μήνα Αύγουστο του έτους 2017, η «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» προβαίνει σε έγκριση της διακήρυξης του έργου αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 315.000 ευρώ και της χρηματοδότησής του αρχικά από τις πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στη συνέχεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Γιατί άραγε;). Η δημοπρασία διενεργείται στις 24.10.2017 και η σχετική απόφαση έγκρισης του αποτελέσματός της λαμβάνεται, μετά από 4 (!!!!) μήνες. Ως ανάδοχος αναδεικνύεται η «ΔΟΜΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.» με προσφερόμενο ποσό έκπτωσης 55,24% (!!!!).


Κάπου εδώ κλείνει χρονολογικά το πρόχειρο αφήγημά μου. Όμως πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία διαχειριστικής ανεπάρκειας και  διοικητικής ανικανότητας, που εξελίσσεται σε βάρος των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης στο Κριεκούκι και σε τελική ανάλυση και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, θα έχει και συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση όντας, από χαρακτήρα, αισιόδοξος ευελπιστώ σε ένα καλό τέλος…………….               


Κριεκούκι 6η Απριλίου 2018
Παναγιώτης Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...