Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ο Δήμος καταρρέει και η κοινωνία αντιδρά


Αποτελεί  κοινή παραδοχή, που δεν επιδέχεται πλέον αμφισβήτηση, ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, που προήλθε από την συνένωση τεσσάρων Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν.3852/2010 (“ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”), συγκροτήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη ουσιαστικά κοινωνικο-οικονομικά και γεωμορφολογικά κριτήρια και χωρίς να συντρέχουν οι στοιχειώδεις θετικές προϋποθέσεις ως προς την διαχειριστική του επάρκεια. Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, αποτελεί ένα διοικητικό τερατούργημα, που γεννήθηκε σε συνθήκες κρίσης, με μαμή το πελατειακό αποικιακό κράτος, με σκοπό να εξυπηρετήσει μωροφιλόδοξες επιθυμίες βλαχοδημαρχιακών παραγόντων.

Σήμερα, 8 περίπου χρόνια, μετά, ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, των 2 Δημοτικών (Μάνδρας και Ερυθρών) και των 2 Τοπικών Κοινοτήτων (Βιλίων και Οινόης), των 23 αναγνωρισμένων οικισμών μετά των λοιπών αυθαίρετων “οικιστικών πυκνώσεων”, με έκταση 426,197 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με απογεγραμμένο, κατά το έτος 2011, πληθυσμό 17.885 κατοίκων, αποδεδειγμένα αδυνατεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις απαιτήσεις  των κατοίκων του για τη λειτουργία ενός σύγχρονου διοικητικού φορέα, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του έναντι αυτών.

Μεγάλα ζητήματα, που σχετίζονται με την εκτέλεση έργων υποδομής υψηλής κοινωνικής  σημασίας (λ.χ.ολοκλήρωση αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την εδαφική περιφέρεια), με τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, με το χωροταξικό σχεδιασμό, με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού τοπίου, με την αναπτυξιακή προοπτική με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής συνοχής, με την ενδοδημοτική αποκέντρωση και την τοπική δημοκρατία, αντιμετωπίζονται με παγερή αδιαφορία από τις δημοτικές αρχές από το έτος 2011 και μετέπειτα. 

Η προαναφερόμενη έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους των δημοτικών αρχών, τροφοδότησε και τροφοδοτεί την διαχειριστική ανεπάρκεια του Δήμου, και σε συνδυασμό με αυτήν, δημιούργησε  συνθήκες οριακής λειτουργίας της δημοτικής διοικητικής δομής. Σήμερα πλέον και μετά το φονικό και καταστροφικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου 2017, έχουν ξεπεραστεί και τα όρια αυτά και η διοικητική δομή του Δήμου μας τελεί σε συνθήκες κατάρρευσης. Στα προυφιστάμενα προβλήματα προστέθηκαν αυτά της καταστροφής, δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών και συγκοινωνιακού δικτύου, που έχουν προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην πολύπαθη πόλη της Μάνδρας, αλλά και στις περιφερειακές κοινότητες και τους οικισμούς, που ακολουθούν πλέον τον οδυνηρό δρόμο του μαρασμού και της παρακμής.

Σε συνθήκες πλέον διοικητικής κατάρρευσης, η μεν Δημοτική Αρχή αδυνατεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις οργανωτικής ανάκαμψης του Δήμου, περιοριζόμενη σε πράξεις διαχείρισης κοινωνικού παντοπωλείου, η δε αντιπολίτευση, μείζων και ελλάσων, μονίμως πλέον απούσα, όχι μόνο κατά τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και  από τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, πλέει στα πελάγη της ανυπαρξίας της.

Μπροστά σ’ αυτή τη θλιβερή και χωρίς καμία προοπτική, για τόπο κατάσταση, οι συλλογικοί φορείς του Δήμου μας, δεν φαίνεται να μένουν απαθείς. Με πρωτοβουλία του κοινωνικά υπερδραστήριου συλλόγου κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών “Η ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ” και του νεοσύστατου συλλόγου κατοίκων για την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών “Η ΑΙΓΙΔΑ”, διοργανώνεται την Κυριακή 13.05.2018 και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του συλλόγου κατοίκων Παλαιοκουνδούρων (Αγία Σωτήρα), συνάντηση – σύσκεψη των συλλογικών φορέων του Δήμου μας. Σκοπός της συνάντησης - σύσκεψης αυτής είναι η καταγραφή των μεγάλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και η οργανωμένη και συγκροτημένη δράση για την διεκδίκηση της επίλυσης τους.

Με την πρωτοβουλία αυτή δεν καταγράφεται μόνον η ανησυχία των συλλογικών φορέων, αλλά κυρίως η θέλησή τους, να αγωνιστούν για μία θετική προοπτική του τόπου μας, χωρίς να υποκαταστήσουν τη Δημοτική Αρχή στο θεσμικό της ρόλο. Καταγράφεται κυρίως η απόφαση  των ενεργών πολιτών του Δήμου μας, να αγωνιστούν, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου, για να μπορέσει και αυτός ο τόπος να ανακάμψει και να ακολουθήσει το δρόμο της κοινωνικής προκοπής.

Αναμένουμε.....


Κριεκούκι 13.05.2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...