Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Οι Τσακιτζήδες του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλλιας



Ο Τσακιτζής ήταν ένας μυθικός λαϊκός ήρωας των Τούρκων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Πόλης, που έδρασε μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα. Ο Τσακιτζής ήταν ένας αντάρτης-ληστής, υπερασπιστής των φτωχών και των κατατρεγμένων, που έκλεβε από τους οικονομικά δυνατούς για να ενισχύσει τους οικονομικά αδύνατους. Με λίγα λόγια πρόκειται για τον Ρομπέν των Δασών των προαναφερόμενων περιοχών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σήμερα ο Τσακιτζής ή οι Τσακιτζήδες επανέρχονται στο ιστορικό προσκήνιο ως πολιτικό φαινόμενο, που ενδημεί, όχι στις περιοχές της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά σε αυτές της Μάνδρας Ειδυλλίας και κυρίως σε αυτήν της Δημοτικής Κοινότητας Μάνδρας.

Οι σύγχρονοι Τσακιτζήδες, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μάνδρα, είναι επαγγελματικά επιτυχημένοι, κινούνται στα πλαίσια αξιοσέβαστης κοινωνικής συμπεριφοράς και τον τελευταίο καιρό φέρονται να έχουν καταληφθεί από το γλυκόπικρο συναίσθημα της νοσταλγίας για τον τόπο γενετικής τους προέλευσης. Για το λόγο αυτό εμφανίζουν μία τάση ολικής κοινωνικής επιστροφής στην γενέτειρα τους, η οποία σαφώς και δεν περιορίζεται στις, μέχρι τώρα, κυριακάτικες επισκέψεις τους στις τοπικές ταβέρνες προς βρώση εδώδιμων λιχουδιών.

Πώς εξηγείται όμως αυτή η τάση ολικής επιστροφής; Φυσικά όχι μόνο με το συναίσθημα της νοσταλγίας. Το συναίσθημα αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελεί, παρά μία επίφαση ή ένα πρόσχημα για την επιστροφή τους αυτή. Κύρια και κινητήρια αιτία, αποτελεί η πρόθεση  για την ενασχόληση τους με τα κοινά, συμμετέχοντας μάλιστα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και διεκδικώντας κορυφαία αιρετά αξιώματα στην Τοπική Διοίκηση του τόπου μας.

Η αιτία επιστροφής τους ή το κίνητρο ενασχόλησής τους με τα κοινά διαμορφώθηκε στο έδαφος μίας αδιαμφισβήτητης πραγματικής κατάστασης, που δεν είναι άλλη από το περιβάλλον της διοικητικής κατάρρευσης, που επικρατεί στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, ειδικότερα μάλιστα μετά τη φονική και καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Το κίνητρό τους αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν έχει εμφανισθεί μία αξιόπιστη πολιτική-προγραμματική πρόταση από τις υφιστάμενες παρατάξεις για τη διεκδίκηση της Τοπικής μας Διοίκησης.

Οδηγούμενοι από το κίνητρο τους αυτό επιχειρούν να προβάλουν δυναμικά στο τοπικό πολιτικό προσκήνιο επικαλούμενοι μάλιστα ως θετικό προσόν τη μη, μέχρι και σήμερα, ενασχόληση τους με τις τοπικές υποθέσεις και της συνεπαγόμενης αφθαρτης και άδολης πολιτικής τους παρουσίας. Το ότι πράγματι ή επιλεκτικά αγνοούν τα ουσιώδη τοπικά προβλήματα και κυρίως τις αιτίες, που τα δημιουργούν ή ότι τα όρια του Δήμου μας δεν φθάνουν, τουλάχιστον βορείως, με τη Νέα Ζωή, ή ότι Ερυθρές και Κριεκούκι είναι το ένα και το αυτό πράγμα, δεν αποτελούν, σε κάθε περίπτωση λόγο ή λόγους για να επανεξετάσουν την απόφασή τους για ολική επιστροφή.

Στην προσπάθεια τους κατ’ αρχήν  να δημιουργήσουν προγεφυρώματα και περαιτέρω να εδραιωθούν στο τοπικό πολιτικό προσκήνιο, συνδράμουν πέρα από πολιτικά πρόσωπα με κεκτημένη εμπειρία (λ.χ. δημοτικοί σύμβουλοι υφιστάμενων παρατάξεων) και άτομα ή ομάδες ατόμων, που παίζουν το ρόλο των opinion leaders, δηλαδή των διαμορφωτών θετικής κοινής γνώμης. 

Οι τελευταίοι αξιοποιώντας πλήρως τη διαχειριστική ανεπάρκεια του Δήμου μας και κυρίως τα εντονότατα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη της Μάνδρας εξ αιτίας του πλημμυρικού φαινομένου της 15ης Νοεμβρίου 2017, προβαίνουν σε πολυποίκιλες καταγγελίες, που αφορούν πράξεις και παραλείψεις της σημερινής θλιβερής Δημοτικής Αρχής. Οι εν λόγω καταγγελίες, που γίνονται είτε με το σύστημα της διασποράς αναφορών στις γειτονιές της πόλης της Μάνδρας, είτε με την ενημέρωση των Μ.Μ.Ε., ουδέποτε περαιώνονται προς τις αρμόδιες διοικητικές ελεγκτικές αρχές, είτε γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, είτε γιατί αυτοί, που τις διατυπώνουν, δεν επιθυμούν πράγματι την διοικητική τους περαίωση. Χαρακτηριστικά αναφερόμαστε σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά τις περίπτωσεις της εγκατάστασης του δημοτικού αμαξοστασίου και του κτιρίου του 5ου νηπιαγωγείου. Παρά το ότι κλήθηκαν τα Μ.Μ.Ε. για να προβάλλουν και να αναδείξουν, ότι οι προαναφερόμενες κατασκευές είχαν λάβει χώρα επί ρέματος και ήταν αυθαίρετες, ουδείς από τους καταγγέλοντες προέβη σε ειδικές αναφορές προς την αρμόδια πολεοδομική αρχή. Ειδική αναφορά για τα θέματα αυτά προς τις αρμόδιες ελεγκτικές  αρχές έκανε, η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και ο Σύλλογος Κατοίκων Μάνδρας Ειδυλλίας Για Την Αντιμετώπιση Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών  “Η ΑΙΓΙΔΑ”. Η δεύτερη αφορά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατανομή οικονομικής χορήγησης προς τους πληγέντες από το προαναφερόμενο πλημμυρικό φαινόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση οι καταγγέλοντες ανέφεραν ότι η εν λόγω κατανομή έγινε χωρίς ασφαλή αξιολογικά κριτήρια με αποτέλεσμα είτε να ευνοηθούν πρόσωπα που δεν είχαν πράγματι ζημιωθεί , είτε να αγνοηθούν πράγματι ζημιωθέντες. Η σοβαρότατη αυτή καταγγελία “εφθασε” μέχρι και τα, πανελλήνιας εμβέλειας, Μ.Μ.Ε. , χωρίς όμως την επίκληση οποιουδήποτε “στιβαρού” αποδεικτικού στοιχείου. Για αναφορά φυσικά στις αρμόδιες αρχές, ούτε λόγος να γίνεται. Η μοναδική μέχρι και σήμερα αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει από το προαναφερόμενο σωματείο “Η ΑΙΓΙΔΑ”, προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό την διερεύνηση κατ αρχήν των καταγγελλομένων.

Είναι προφανές ότι οι καταγγελίες των προσώπων αυτών, που πολλές φορές εμφανίζονται και ως “εθελοντές”, δεν αποσκοπούν στην διοικητική ή ενδεχομένως στην δικαστική τους περαίωση. Αποσκοπούν κυρίως στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η πόλη της Μάνδρας, λόγω της πλημμύρας και της διαχειριστικής ανεπάρκειας της σημερινής Δημοτικής Αρχής (και έως εδώ πολύ καλά κάνουν), τα οποία θα τα επιλύσουν, όχι οι φθαρμένες δημοτικές παρατάξεις, που καταλαμβάνουν τα έδρανα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αλλά νέα πρόσωπα, άφθαρτα πολιτικά και επαγγελματικά επιτυχημένα, που αδιαφορώντας ακόμη και για την περαιτέρω εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και κινούμενα από το συναίσθημα της νοσταλγίας, επιστρέφουν στον τόπο τους με σκοπό να δώσουν άδολα τη μάχη για την τοπική μας ανάπτυξη και για την αποκατάσταση της όποιας κοινωνικής αδικίας. Αποσκοπούν , με λίγα λόγια να αναδείξουν τα πρόσωπα αυτά, σε ρόλους Τσακιτζήδων, που θα θυσιαστούν για την δική μας κοινωνική προκοπή.

Οι πολίτες της Μάνδρας, αλλά και των Ερυθρών, και των Βιλίων, και της Οινόης και των 23 οικισμών (γιατί υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες, αγαπητοί νοσταλγοί και opinion leaders αυτών) ως πολίτες του ενιαίου Δήμου μας Μάνδρας Ειδυλλίας, δεν έχουν ανάγκη από Τσακιτζήδες. Αγωνιζόμενοι συνεχώς, από τα μετερίζια των τόπων μόνιμης κατοικίας και διαμονής τους, για ισόρροπη ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος καθώς και του ιστορικού μας τοπίου και με μέσα την ενδοδημοτική αποκέντρωση και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης απόφασης, που τους αφορούν, θα αναδείξουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, που τους αρμόζουν.



Τυρός Κυνουρίας (λόγω διακοπών) 14η Αυγούστου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Κάτοικος Δημοτικής Κοινότητας Ερυθρών & Δημότης Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...