Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Σε αναμονή ενός "αξιοζήλευτου" πολιτικού γάμου.



Σε άλλες εποχές ίσως προκαλούσε έντονες απορίες και  προβληματισμούς. Στην εποχή μας, ή μάλλον στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, προβάλει ως λογική απόληξη πολιτικών διεργασιών, που δεν έχουν σχέση μόνο με το τοπικό, αλλά και κυρίως με το εθνικό πολιτικό περιβάλλον.

Ο λόγος, για την, υπό διαμόρφωση, πολιτική συμμαχία, μεταξύ της δημοτικής αντιπολιτευτικής παράταξης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πολιτικού παράγοντα με κεντροδεξιά πολιτική προέλευση και θέση. Μία συμμαχία, που διαμορφώνεται με σκοπό την ανάδειξή της στις προσεχείς δημοτικές εκλογές σε αυριανή δημοτική αρχή για να διαχειριστεί τον πολύπαθο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας. Μία συμμαχία, η ύπαρξη της οποίας, αναμφίβολα  συμβάλλει στην αλλαγή του τοπικού πολιτικού σκηνικού και δημιουργεί σε κάθε περίπτωση εντυπώσεις, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που κάποιοι ήδη την αποκαλούν πολιτικό γάμο.

Όμως ποια είναι τα μέρη αυτής της, υπό διαμόρφωση παραταξιακής συμμαχίας ή αν θέλετε τα μέλη αυτού του φερόμενου ως απρόσμενου πολιτικού γάμου;

Από τα την μία μεριά λοιπόν είναι τα μέλη της δημοτικής παράταξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που εκπροσωπείται από τον κ. Πανωλιάσκο, ο οποίος φέρεται να αποχωρεί πλέον από το προσκήνιο της τοπικής πολιτικής σκηνής. Τα μέλη αυτά, όντας, είτε αιρετά σε δημοτικά ή τοπικά κοινοτικά αξιώματα, είτε μη αιρετά, αλλά τελούντα σε διαρκή σχέση με τη δημοτική παράταξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι άνθρωποι των τοπικών κοινωνιών του Δήμου, που κατά κύριο λόγο είναι αξιοσέβαστοι και αξιοπρεπείς ως προς την προσωπική τους παρουσία. Παρά ταύτα μέχρι και σήμερα, ουδεμία σοβαρή παρουσία ή παρέμβαση, είχαν και έχουν σε κάθε μορφής κινητοποίηση ή συλλογική διεκδίκηση των συμπολιτών μας, που  αφορά σε σοβαρά και ουσιώδη τοπικά προβλήματα. Ακολούθησαν και ακολουθούν την πορεία αδράνειας και απραξίας της δημοτικής παράταξης, που ανήκουν, συμβάλλοντας, κατά τον τρόπο αυτόν καθοριστικά στην παντελή έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου και έργου κατά την τελευταία κυρίως τετραετία. Περαιτέρω τα μέλη αυτά, εξακολουθούν να παραμένουν πιστά στις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κυρίως σε αυτές που αφορούν τον χώρο της τοπικής διοίκησης, όπως λ.χ. η εκποίηση της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, η πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών με δημοτικούς φόρους στο πλαίσιο αυστηρά ισοσκελισμένων προυπολογισμών, η αποψίλωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση έως και εξαφάνιση δημοτικών κοινωνικών δομών και η εκχώρηση σε ιδιώτες δημοτικών υπηρεσιών.

Από την άλλη μεριά βρίσκεται ένα ικανός επιστήμονας, έγκριτος δικηγόρος και επιτυχημένος επαγγελματίας. Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Στάθη, που φιλοδοξώντας να «καταλάβει» την ανώτατη αιρετή θέση, σκοπεύει να κατοικήσει από το κέντρο της Αθήνας, στην γενέτειρα του, τη Μάνδρα. Ο κ. Στάθης ανήκε και ανήκει στον χώρο της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και για το λόγο αυτό από ιδεολογική θέση και πολιτική πεποίθηση, θεωρεί ορθές τις προαναφερόμενες κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές.

Η, υπό διαμόρφωση αυτή, συμμαχία, αν και δείχνει αρχικά πολιτικά παράδοξη, ωστόσο κρίνεται, με βάση τουλάχιστον τις τρέχουσες πολιτικές παραμέτρους ως «φυσιολογική». Δεν είναι μόνον η κοινή αποδοχή των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών για τον χώρο της τοπικής διοίκησης. Είναι και οι κοινές θέσεις, που έχουν τα μέρη της, υπό διαμόρφωση συμμαχίας, και σε ζητήματα στρατηγικών επιλογών που είτε αφορούν άμεσα το Δήμο μας, είτε σχετίζονται γενικότερα με αυτόν. Έτσι, ενδεικτικά, κοινά αποδέχονται το κοινωνικά και περιβαλλοντικά «ισοπεδωτικό» Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, τον δασοκτόνο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (λ.χ. αιολικά πάρκα, που « φυτρώνουν» στους ορεινούς όγκους του Δήμου μας), τη λογική «κόστους – οφέλους, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εκτέλεση δημοσίων έργων, προκαλώντας βάρη στις λαϊκές οικογένειες και οφέλη στους επιχειρηματικούς ομίλους κ.λ.π..

Επομένως, ως διακατεχόμενη από κοινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις, η συμμαχία αυτή κάθε άλλο παρά απρόσμενη και παράδοξη μπορεί να θεωρηθεί.  

Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, που την συναπαρτίζουν, η συμμαχία αυτή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τοπικός πολιτικός φορέας, του οποίου οι επιλογές έρχονται σε προφανή αντίθεση με τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα. Επιλογές, που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση δημόσιας και περιουσίας, με την υποβάθμιση κοινωνικών υποδομών, με την πρόσθετη τοπική φορολογική επιβάρυνση για την κάλυψη δαπανών προς τρίτους, με την «ισοπέδωση»  του φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού τοπίου, είναι επιλογές, που αντικειμενικά ευνοούν τη διείσδυση κερδοφόρας επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των λαικών στρωμάτων. Είναι επιλογές, που ευνοούν τον κόσμο του κεφαλαίου, σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Είναι συνεπώς λογικό και αναμενόμενο, για εμάς, που έχουμε ταχθεί  με τον κόσμο της εργασίας, ότι αυτή η συμμαχία ή αν θέλετε αυτός ο ενδεχόμενος  «αξιοζήλευτος» πολιτικός γάμος να μας βρει και μπροστά του και  απέναντί του….

Κριεκούκι 24η Νοεμβρίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...