Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

6 ενημερωτικές ανακρίβειες της Δημοτικής Αρχής για το Γυμνάσιο Ερυθρών




Πριν από λίγες ημέρες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, με σχετικό της έγγραφο, που απευθυνόταν προς τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων του Γυμνασίου και του Λυκείου Ερυθρών απαίτησε τη διακοπή της λειτουργίας του κλειστού γυμνασιακού γυμναστηρίου. Το γεγονός αυτό αποτελεί αφορμή για τη σύνταξη του σημερινού μου σημειώματος, με το οποίο θα επιχειρήσω να ενημερώσω τους αναγνώστες για μία πραγματική κατάσταση η οποία έχει συσκοτισθεί από τη Δημοτική Αρχή.

Στις 11 Οκτωβρίου 2018, η Δημοτική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με τον τίτλο «Ασφαλές το Γυμναστήριο Ερυθρών. Παραδόθηκε για χρήση στους μαθητές και τους δημότες». Το περιεχόμενο της πομπώδους ανακοίνωσης αυτής, και ως προς τις 6 παραγράφους, που την συναποτελούν, πάσχει από ανακρίβειες , που καταταλαιπωρούν την πραγματικότητα. Ειδικότερα:

1. Ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι: «Μετά από επίμονες προσπάθειες της Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιάννας Κριεκούκη, επιτέλους το Γυμναστήριο του Γυμνασίου Ερυθρών δόθηκε προς χρήση στους μαθητές, καθηγητές και δημότες των Ερυθρών.»
Όμως για ποιες επίμονες προσπάθειες γίνεται λόγος, αν ενδεικτικά ληφθούν υπόψη ότι: 
α) Το πρόβλημα με τη στατική ανεπάρκεια του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου των Ερυθρών (στο οποίο περιλαμβάνεται και το κλειστό γυμναστήριο) έχει ανακύψει προ τεσσάρων (4) και πλέον ετών, χωρίς ο Δήμος, καθ όλο το χρονικό αυτό διάστημα να έχει προβεί σε καμία εργασία αποκατάστασης  ή γενικότερα τεχνικής παρέμβασης για την καθολική αποκατάσταση της λειτουργίας του συγκροτήματος.
β) Παρά το ότι, ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας έτυχε χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 320.000, για την κάλυψη της δαπάνης εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος, η Δημοτική Αρχή την αρνήθηκε αποκρούοντας την σύμπραξή του στην εκτέλεση των εργασιών αυτών. 
γ) Η Δημοτική Αρχή αντί να ασχοληθεί επιμελώς με το έργο αποκατάστασης,  επιδεικνύοντας έλλειψη διαχειριστικής και τεχνική επάρκειας, παρέπεμψε την εκτέλεσή του στην ανώνυμη εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» (πρώην Ο.Σ.Κ.).

2. Ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι: «Είναι γνωστό πως οι μοναδικοί που έχουν την αρμοδιότητα και τις τεχνικές γνώσεις να κρίνουν την ασφαλή χρήση του χώρου είναι η ΚΤΥΠ Α.Ε. και οι αρμόδιοι μηχανικοί».
Όμως ο μοναδικός αρμόδιος φορέας, που μπορεί, σύμφωνα με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, να κρίνει ότι έχει αρθεί η επικινδυνότητα του κτιρίου, είναι η αρμόδια κρατική επιτροπή, που προ τετραετίας έχει αποφανθεί για την επικινδυνότητα αυτή, και αφού εκτελεσθούν στο σύνολο τους οι εργασίες αποκατάστασης, η έναρξη των οποίων ουδόλως έχει λάβει χώρα έως και σήμερα. 

3. Ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι: «΄Ετσι μετά από πολύμηνες προσπάθειες που κατεβλήθησαν τόσο από την Δήμαρχο Γιάννα Κριεκούκη όσο και από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και μετά από πολλές αυτοψίες του χώρου, έγινε εφικτή η άρση της επικινδυνότητας του Γυμναστηρίου που μπορεί πλέον χρησιμοποιείται κανονικά.»
Όμως, πως μπορεί να έχει γίνει η άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου, όταν δεν έχουν εκτελεσθεί στο σύνολο τους οι εργασίες αποκατάστασης και δεν έχει βεβαιωθεί αυτό από αρμόδια κρατική επιτροπή σύμφωνα με το νόμο; Αν πράγματι έχει γίνει άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου, για ποιο λόγο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, απαγόρευσε τη λειτουργία του;

4. Ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι: «Η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας προέβη σε αντικατάσταση της στέγης του Γυμναστηρίου, αποκατάσταση των υδρορροών καθώς καθώς και την αντικατάσταση του συνόλου των υαλοπινάκων.»
Όμως ουδόλως αναφέρει αν οι εργασίες αυτές ήταν οι ικανές και αναγκαίες για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτιρίου, που θα συνεισέφεραν καθοριστικά στην ασφαλή του χρήση.

5. Ισχυρίζεται περαιτέρω η Δημοτική Αρχή ότι: «Όλα αυτά θα είχαν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα αν δεν υπήρχαν κάποιοι καλοθελητές που με συνεχείς καταγγελίες και κωλυσιεργίες αντί να βοηθούν τον τόπο τους εξυπηρετούν τις προσωπικές και κομματικές τους φιλοδοξίες.»
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ως προς την διαχειριστική της ανεπάρκεια, τον ερασιτεχνισμό της και την βλαχοδημαρχιακή της αντίληψη, που την διακατέχει κατά την άσκηση του διοικητικού της έργου, επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση σε πολίτες που έχουν αποδεδειγμένα αγωνισθεί για την επίλυση του προβλήματος καταναλώνοντας ελεύθερο, αλλά και δεσμευμένο χρόνο. Αν πράγματι υπαίτιοι για την καθυστέρηση του έργου, πράγμα φυσικά, που ουδόλως ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, είναι ενδιαφερόμενοι πολίτες, τότε αυτό, που βεβαιώνεται δεν είναι η πραγματική αιτία του προβλήματος, αλλά η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις, που οι δημότες της έχουν εμπιστευθεί.

6. Αναφέρει τέλος η Δημοτική Αρχή ότι: «Για την πλήρη ενημέρωση των Δημοτών των Ερυθρών πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες του έργου που έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει ανατεθεί σε εργολάβο από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για την οριστική άρση επικινδυνότητας όλων των χώρων (αίθουσες διδασκαλίας, βοηθητικός χώρος Γυμναστηρίου με πατάρι) και για το σύνολο του Γυμνασίου συνολικά σύμφωνα με την τεχνική έκθεση αυτοψίας.»
Φυσικά η Δημοτική Αρχή, παρά τα όσα ισχυρίζεται ουδόλως μας εξηγεί πως είναι δυνατόν ένα έργο, ως προς το οποίο ο σχετικός διαγωνισμός έγινε τον Οκτώβριο του έτους 2017 και η ανάθεση εκτέλεσής του τον Απρίλιο του έτους 2018, όχι μόνον να μην έχει ολοκληρωθεί, αλλά ούτε καν να έχει ξεκινήσει έως σήμερα. Ποιος είναι ο υπαίτιος σύμφωνα με Δημοτική Αρχή; Μήπως η κυβέρνηση και η «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»; Μήπως οι δύστροποι «καταγγέλλοντες καλοθελητές»; Μήπως οι εξωγήινοι και η ομάδα Ε; Η μήπως η ίδια, που παρέχει αφειδώς αλλεπάλληλες, πλην όμως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, βαφτίζοντας παράλληλα την συσκότιση ως ενημέρωση; 

Το ζήτημα της αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου Ερυθρών, στο οποίο περιλαμβάνεται και το κλειστό γυμναστήριο, αποτελεί κορυφαίο θέμα όχι μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για την ίδια την τοπική κοινωνία των Ερυθρών. Πρόκειται ουσιαστικά για θέμα αποκατάστασης της λειτουργίας μίας από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές, η κατάρρευση της οποίας θα προκαλούσε δυσμενέστατες κοινωνικο οικονομικές συνέπειες στο Κριεκούκι. Για το λόγο, αυτό και με δεδομένη την ανεπάρκεια της, σε αποδρομή, σημερινής Δημοτικής Αρχής, οφείλουμε εμείς, όχι μόνον ως γονείς, αλλά και ως πολίτες αυτού του τόπου να ενεργήσουμε άμεσα , συλλογικά και οργανωμένα αξιώνοντας την άμεση εκτέλεση του, τόσο κοινωνικά σημαντικού, έργου της αποκατάστασης λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου Ερυθρών. Αξιώνοντας την εκτέλεση ενός έργου, που θα πραγματώνει το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση με συνθήκες ασφάλειας και διδακτικής καταλληλότητας.

Κριεκούκι 19 Ιανουαρίου 2019
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...