Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η Δημοτική Αρχή οφείλει άμεσα να αναβαθμίσει τις Κοινότητες


Όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει και σε προγενέστερα σημειώματά μου, το μέγεθος της εδαφικής έκτασης, η γεωμορφολογική  ιδιομορφία και η οικιστική πανσπερμία, που χαρακτηρίζουν τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, επιβάλλουν την αποκεντρωμένη λειτουργία της τοπικής του διοίκησης με την παράλληλη αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Κοινοτήτων, που τον συναπαρτίζουν. Κάθε άλλο μοντέλο τοπικής διακυβέρνησης, που βασίζει κυρίως τη λειτουργία του στην διοικητική υπερσυγκέντρωση είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να καταρρεύσει, συμπαρασύροντας στην κατάρρευση αυτή και τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας.


Το συγκεντρωτικό μοντέλο και κυρίως τις δυσμενείς του συνέπειες σε βάρος των πολιτών, το βιώσαμε ήδη κατά την θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία όντας λειτουργικά και διαχειριστικά αδύναμη, περιορίσθηκε σε πολιτικές επικοινωνιακών τακτικών και προβολής στο βωμό των οποίων θυσιαζόταν η προγραμματική πολιτική της τοπικής ανάπτυξης. Κύριο διοικητικό χαρακτηριστικό του μοντέλου αυτού ήταν η περιθωριοποίηση των Κοινοτήτων και η εργαλειακή εξάρτηση των οργάνων τους.


Η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται να αγνοεί ή να παραβλέπει ότι εκλογικά αναδείχθηκε, αποσπώντας την συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των συμπολιτών μας, ως ψήφων διαμαρτυρίας και δυσφορίας αυτών προς το συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό μοντέλο διοίκησης, που είχε δημιουργήσει και διαμορφώσει η προκάτοχός τους.


Το συμπέρασμα αυτό αβίαστα πλέον προκύπτει από σωρεία γεγονότων και πραγματικών καταστάσεων, που καταγράφηκαν στις εκατό (100) πρώτες ημέρες άσκησης έργου από τη Δημοτική Αρχή. Η μη προώθηση γνωμών και προτάσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων, η μη χορήγηση της πάγιας προκαταβολής προς τις Κοινότητες για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών τους, η μη παροχή αποτελεσματικής υπαλληλικής τους υποστήριξης και η επιχειρούμενη μετατροπή των Προέδρων των Κοινοτήτων σε διοικητικά-υπαλληλικά εξαρτήματα δια της ψευδεπίγραφης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων, θεμελιώνουν με ακλόνητο τρόπο τη βασιμότητα του συμπεράσματος αυτού.


Αποκορύφωμα μάλιστα της, σε βάρος των Κοινοτήτων, συμπεριφοράς της Δημοτικής Αρχής, αποτέλεσε η επιλογή της να στερήσει το δικαίωμα ψήφου στους Προέδρους των Συμβουλίων των Κοινοτήτων κατά την διαδικασία λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο επί των ανταποδοτικών τελών. Ειδικότερα μάλιστα η Δημοτική Αρχή δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ υφίστατο διαφοροποίηση ως προς την ύπαρξη και το ύψος διάφορων ανταποδοτικών τελών ανά Κοινότητα και ως εκ τούτου επιβαλλόταν κατά το νόμο η συμμετοχή των Προέδρων των Κοινοτήτων, όχι απλά στην συζήτηση αλλά και στην ψηφοφορία για τη λήψη σχετικών αποφάσεων, δεν επέτρεψε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου σε αυτούς.



Η ενέργεια αυτή ήλθε να επικυρώσει και να επισφραγίσει την διαπίστωση ότι η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο απλά αδιαφορεί για την θεσμική λειτουργία των Κοινοτήτων, αλλά και ότι πέρα από την οικονομική ασφυξία, που επιβάλει με το μέτρο της μη χορήγησης της πάγιας προκαταβολής, επιβάλλει και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.



Πρόκειται για μία οδυνηρή διαπίστωση, που επιβεβαιώνει ότι στη Δημοτική Αρχή, επικρατούν αυτοί, που δεν επιθυμούν να έχουν οι Κοινότητες διακριτούς θεσμικούς ρόλους στα πλαίσια της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και παράλληλα απαιτούν την μετατροπή τους σε άβουλα διοικητικά εξαρτήματα.



Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική επιλογή του θεσμικού και υλικού μαρασμού των Κοινοτήτων. Οφείλει παράλληλα, τηρώντας τόσο τις υποσχέσεις της, που αφειδώς παρείχε κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και τις δεσμεύσεις της στο πραγματικό περιεχόμενο της ρητής και ξεκάθαρης νομιμοποιητικής εντολής, που έλαβε από τους συμπολίτες μας στις εκλογές του Μαΐου 2019, να προωθήσει και μάλιστα σε άμεσο χρόνο την πολιτική επιλογή της αναβάθμισης των Κοινοτήτων.



Για το λόγο αυτόν επιβάλλεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών:

-         Να ανακαλέσει την πράξη του Δημάρχου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων»  με την οποία μετατρέπονται οι Πρόεδροι σε διαχειριστικά εξαρτήματα και όργανα της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα σε  καθεστώς διοικητικής, και όχι μόνον, συνευθύνης.

-         Να προωθήσει το σύνολο των προτάσεων (εισηγητικών αποφάσεων) των Συμβουλίων των Κοινοτήτων ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, προς λήψη σχετικών αποφάσεων.

-         Να προβεί σε εκχώρηση ουσιαστικών - ως προς την συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τον αφορούν - αρμοδιοτήτων προς τα Συμβούλια και τις Συνελεύσεις των Κοινοτήτων.

-         Να καταρτίσει Κανονισμό Λειτουργίας των Κοινοτικών Οργάνων, αποδεχόμενη την σχετική εμπεριστατωμένη πρόταση, που έχει ήδη καταθέσει το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών.

-         Να προβεί στην χορήγηση της πάγιας προκαταβολής προς τις Κοινότητες προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, που ανακύπτουν εντός των εδαφικών τους περιφερειών.

-         Να προβεί σε λήψη απόφασης για τα όρια των προϋπολογισμών εξόδων  των Κοινοτήτων, προκειμένου αυτές, δια των οργάνων τους, να προϋπολογίζουν στη συνέχεια τις λειτουργικές τους δαπάνες.       

-         Να διασφαλίσει με κάθε κόστος την ομαλή λειτουργία τους παρέχοντάς τους γραμματειακή υποστήριξη.

-         Να αποσυγκεντρώσει, ανά Κοινότητα, τις υπηρεσίες καθαριότητας και ύδρευσης – αποχέτευσης, σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινωνικές και λειτουργικές ανάγκες



Η λήψη των προαναφερόμενων μέτρων στο άμεσο χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών, που ακολουθεί, στο βαθμό που η Δημοτική Αρχή σέβεται θεσμικά την αρχή της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, δεν συνιστά μία πρόταση, που εναπόκειται στην διακριτική της ευχέρεια να αποδεχθεί. Αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο, όχι απλά και μόνον για την πολιτική επιβίωση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και του ίδιου του Δήμου. Η εξακολούθηση της επιλογής του συγκεντρωτικού διοικητικού συστήματος τοπικής διακυβέρνησης και μάλιστα σε βάρος των Κοινοτήτων θα οδηγήσει αρχικά στον εκμηδενισμό κάθε ίχνους ενιαίας δημοτικής συνείδησης, που έχει απομείνει και στην συνέχεια στην διάσπαση και στον «θάνατο» του διοικητικού τερατουργήματος, που κατ΄ευφημισμό αποκαλείται Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας...............





Κοινότητα Ερυθρών 21η Δεκεμβρίου 2019

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

Μέλος της Επιτροπής Διοικητικής Υποστήριξης της Κοινότητας Ερυθρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...