Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΕΡΥΘΡΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021"


Η Κοινότητα Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας-Αττικής, αποτελεί σήμερα μια αυτοδιοικητική δομή, που τιμά την τοπική δημοκρατία, δεδομένου ότι μέσα από συγκροτημένες πολιτικές και δράσεις προωθεί την αναπτυξιακή προοπτική, την διοικητική αναμόρφωση και τον πολιτισμό, με βάση την συμμετοχή των πολιτών. Μέσα από επιτροπές πολιτών, που συγκροτεί επεξεργάζεται διάφορες κατηγορίες θεμάτων, τα οποία στην συνέχεια το Κοινοτικό Συμβούλιο προωθεί προς την Δημοτική Αρχή, θέτοντας κατ΄αρχάς θεσμικά την βάση ενός τοπικού δημοκρατικού προγραμματισμού προς εξυπηρέτηση του κοινού οφέλους. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς του βαθμού ανάδειξης της σημασίας της λαικής συμμετοχής,  αποτελεί το γεγονός ότι, με κανονισμό, που ψήφισε το Κοινοτικό Συμβούλιο, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του (Σεπτέμβριος 2019),  ως  ανώτερο όργανο της Κοινότητας ορίσθηκε η Συνέλευση των Κατοίκων  

Η Κοινότητα Ερυθρών ως η πλέον οργανωμένη και συγκροτημένη συμμετοχική κοινωνικο-πολιτική δομή του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, δεν επικεντρώνει τις δράσεις της μόνο σε ζητήματα, που άπτονται του ιδιαίτερου τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά τις επεκτείνει και σε θέματα, που αφορούν μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος υποθέσεις.

Με την, με αριθμό 9/2020, απόφαση του, το Κοινοτικό Συμβούλιο  Ερυθρών, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής μας επανάστασης, όρισε την διοργάνωση, εντός του επομένου χρονικού διαστήματος (το οποίο αδρά ορίζεται από το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2020 έως και τον αυτό μήνα του έτους 2021), σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση οι εν λόγω εκδηλώσεις, έχουν ως σκοπούς:

- Την ανάδειξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης μας ως κομβικό σημείο δυναμικής έκφρασης της εθνικής μας συνείδησης, όπως αυτή  σφυρηλατήθηκε και διαμορφώθηκε από τους συνεχείς αγώνες και γενικότερα τις έμπρακτες εκφάνσεις του αντιστασιακού φρονήματος του λαού μας.

-  Την αξιολόγηση πραγματικών καταστάσεων και γεγονότων, τόσο αυτών, που προηγήθηκαν της επανάστασης, όσο και αυτών, που ακολούθησαν.

- Την προσέγγιση και προβολή του προεπαναστατικού και επαναστατικού πνευματικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως αυτό μορφοποιήθηκε τόσο από κορυφαίους διανοητές ειδικότερα , όσο και από τον λαό μας γενικότερα, με βάση τους εθνικούς αγώνες, τις  κοινωνικές ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές του έθνους.

- Την προαγωγή δημιουργικού προβληματισμού και αναστοχασμού σχετικά με την μελλοντική πορεία του έθνους

- Την ανάδειξη επαναστατικών γεγονότων, που γεωγραφικά σχετίζονται με την Κοινότητά, καθώς επίσης και τη προβολή της ιστορικής τους σημασίας.

 

Η διενέργεια των εκδηλώσεων και των δράσεων αυτών, θα λάβει χώρα με την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών και κυρίως των συλλογικών φορέων της περιοχής, προκειμένου να προαχθεί ο ανοικτός δημοκρατικός χαρακτήρας τους και η ευρύτητα του σχετικού διαλόγου ως αναντικατάστατοι παράγοντες λαικής κρίσης και αξιολόγησης.

 

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων και των δράσεων ανατέθηκε σε πενταμελή επιτροπή, που φέρει τον διακριτικό τίτλο «ΕΡΥΘΡΕΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1821 – 2021»  η οποία απαρτίζεται από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους του Συμβουλίου (και από τις δύο παρατάξεις, που το συναποτελούν) και από τρείς (3) πολίτες.

 

Η επιτροπή έχει, μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, καταλήξει στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων και των δράσεων και εντός του αμέσως επομένου χρονικού διαστήματος θα ανακοινώσει και το σχετικό πρόγραμμα.

 

Μετά από εισήγηση της επιτροπής, το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών, με την, με αριθμό 11/2020, απόφασή του, όρισε ως εναρκτήρια εκδήλωση, την απόδοση τιμής στην Δημοκρατία της Αιτής, η οποία αποτελεί και την πρώτη κρατική οντότητα, που αναγνώρισε την εθνική μας επανάσταση. Για τον λόγο αυτό ορίσθηκε να λάβει χώρα, μεταξύ άλλων, και τελετή ονοματοδοσίας ανώνυμης οδού των Ερυθρών, σε οδό Αιτής.

 

Κοινότητα Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας – Αττικής 16η Ιουνίου 2020

 

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

Μέλος της Επιτροπής «ΕΡΥΘΡΕΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1821 -2012»

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...