Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ


Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας διέθεσε το συνολικό ποσό των 29.018 ευρώ για την μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού και για την προμήθεια καθισμάτων, προκειμένου να θέσει σε πλήρη λειτουργία τον θερινό δημοτικό κινηματογράφο στην Μάνδρα. Η ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής είναι φυσικά αξιέπαινη δεδομένου ότι ουσιαστικά τίθεται σε επαναλειτουργία μία μονάδα ψυχαγωγίας και πολιτισμού, που έλειπε από την Κοινότητα της Μάνδρας.

Ωστόσο και παρά τον αδιαμφισβήτητα θετικό χαρακτήρα της επιλογής αυτής, η συγκεκριμένη ενέργεια της Δημοτικής Αρχής, έρχεται να υπενθυμίσει και να τονίσει ότι επενδύσεις πολιτιστικού χαρακτήρα γίνονται μόνον στην περιοχή της έδρας του Δήμου μας και όχι στην περιφέρεια του, στην οποία έντονα απουσιάζουν. Και όχι μόνον αυτό. Απουσιάζουν και πολιτικές έργων και δράσεων, που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία και των λοιπών Κοινοτήτων, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό και μέγεθος, που εύλογα γίνεται λόγος για υποβάθμιση.

Όταν λοιπόν επιλέγεται – και πολύ ορθά κατά τα λοιπά – η κατανομή πιστώσεων για την επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου στην Μάνδρα, ενώ παράλληλα λ.χ. δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ για την συντήρηση και υλικοτεχνική αναμόρφωση του πρώην δημαρχιακού καταστήματος των Ερυθρών, που τελεί στην απαράδεκτη κατάσταση αχουροποίησης, καθίσταται άμεσα κατανοητή η συντέλεση της υποβάθμισης την οποία προαναφέρω.

Βέβαια, η υποβάθμιση αυτή δεν συντελείται, μόνον με την εγκατάλειψη του δημαρχιακού καταστήματος, αλλά κυρίως με μία σειρά από ενέργειες και κυρίως από παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής, που συντείνουν καθοριστικά στον μαρασμό της Κοινότητας Ερυθρών. Και τούτο λαμβάνει χώρα, παρά την προσπάθεια του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερυθρών, που συνίσταται στην υποβολή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων και προτάσεων για έργα και δράσεις αναπτυξιακής πνοής και προοπτικής.

Συγκεκριμένα, πλην όμως, ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

-         Ενώ το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών πρότεινε  από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και την αναβάθμιση της θεσμικής του λειτουργίας, η Δημοτική Αρχή επέλεξε, όχι μόνον να μην αποδεχθεί τις σχετικές προτάσεις του, αλλά και να του αφαιρέσει και αρμοδιότητες, που διέθετε ήδη από τον νόμο (!!!!!).

-         Ενώ το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών πρότεινε την αναβάθμιση της διοικητικής του λειτουργίας και των τοπικών υπηρεσιών, με την διάθεση προσωπικού, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, η Δημοτική Αρχή, περιορίσθηκε στην απασχόληση του ελάχιστου δυνατού προσωπικού, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εντονότατες διοικητικές δυσλειτουργίες.

-         Ενώ το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών εισηγήθηκε την κατανομή της οφειλόμενης από το νόμο  πάγιας προκαταβολής προκειμένου να αντιμετωπίζονται επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες της Κοινότητας, η Δημοτική Αρχή, επικαλούμενη διάφορες ανερμάτιστες δικαιολογίες και προφάσεις αρνήθηκε την καταβολή αυτή. Το αυτό έπραξε και όταν το Συμβούλιο απαίτησε να του δοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο δυνατότητα κατάρτισης Κοινοτικού Προυπολογισμού Εξόδων προκειμένου να αντιμετωπίζει τις δαπάνες, που προκύπτουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Αποτέλεσμα των παραλείψεων αυτών είναι ότι η Κοινότητα Ερυθρών έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους οικονομικής ασφυξίας και αντικειμενικής ανικανότητας να αντιμετωπίσει καθημερινά προβλήματα.

-         Ενώ το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών, στα πλαίσια της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος, υπέβαλε μία φιλόδοξη πρόταση, με αξιοσημείωτα έργα και δράσεις, τα οποία μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ουδόλως επιβάρυναν τον δημοτικό προυπολογισμό, η Δημοτική Αρχή περιορίσθηκε να εντάξει στα, εντός της Κοινότητας έργα, μόνον μία μελέτη (!!!!) για την κατασκευή ενός νέου σχολικού κτιρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και τούτο, ενώ η επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου Ερυθρών εκκρεμεί για μακρό χρονικό διάστημα.

-         Ενώ το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών πρότεινε στα πλαίσια του καταρτιζόμενου προυπολογισμού την απομείωση του τέλους αποχέτευσης, που επιβαρύνει υπέρμετρα τους συμπολίτες μου και την αναπροσαρμογή του στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, η Δημοτική Αρχή προέβη σε περαιτέρω επαύξηση του ύψους του τέλους αυτού, χωρίς μάλιστα καμία πρόβλεψη για εκτέλεση σχετικών αποχετευτικών έργων (!!!!).

-         Ενώ το Συμβούλιο της  Κοινότητας Ερυθρών υπέβαλε εμπεριστατωμένη πρόταση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, η Δημοτική Αρχή, ουδόλως ασχολήθηκε με το προτεινόμενο θέμα.

-         Ενώ περαιτέρω το Συμβούλιο της Κοινότητας Ερυθρών υπέβαλε και άλλες προτάσεις, όπως λ.χ. η πολεοδόμηση και αξιοποίηση της πρώην ΝΑΤΟικής βάσης, ή η θέσπιση κανονισμού για την χρήση των αγροτικών οδών, η Δημοτική Αρχή, θέτοντας τις στον «κάλαθο των αχρήστων», ουδόλως τις έλαβε υπόψη της.

 

Η προαναφερόμενη ενδεικτική αναφορά, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, δεδομένου ότι αποδεικνύεται από πληθώρα εισηγητικών και διαδικαστικών εγγράφων, καταγράφει μία σειρά από περιπτώσεις, που καταδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή, ουδόλως ασχολείται με τις προτάσεις και εισηγήσεις των θεσμικών οργάνων συμμετοχής των πολιτών των Ερυθρών. Πρόκειται για περιπτώσεις, που ουσιαστικά αποτελούν ψηφίδες, που συνθέτουν το ψηφιδωτό της πολιτικής επιλογής της Δημοτικής Αρχή έναντι των Ερυθρών. Και η πολιτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται με την συντριβή των θεσμών της τοπικής δημοκρατίας, δεν είναι άλλη από την υποβάθμιση της Κοινότητας μας.

Η πολιτική επιλογή αυτή αναιρεί τις αρχές της ενδοδημοτικής συνοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης, προωθεί και ενισχύει το συγκεντρωτικό μοντέλο τοπικής διοίκησης και την ταπείνωση των περιφερειακών Κοινοτήτων. Πρόκειται φυσικά, για όχι τυχαία ή συγκυριακά προκύπτουσα επιλογή, αλλά για προγραμματική επιλεκτική πολιτική σύμφυτη με την λειτουργία του διοικητικού τερατουργήματος, που αποκαλείται Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, η οποία και ασκείται με ιδιαίτερη συνέπεια, επί μία δεκαετία, από τις εκάστοτε δημοτικές διοικήσεις.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, αυτό το οποίο πρόκειται να κριθεί στο άμεσο μέλλον δεν είναι πλέον η πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά ο ίδιος ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, στον ορίζοντα του οποίου έχει ήδη αναφανεί αδυσώπητο, πλην όμως χαμογελαστό και κορδωμένο, το φάντασμα της απόσχισης και της διάσπασής του……………….

 

Κοινότητα Ερυθρών 20η Ιουνίου 2020

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

Μέλος της Επιτροπής Διοικητικής Υποστήριξης του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερυθρών

1 σχόλιο:

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...