Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙΝΟΗΣ: Αγώνας & Δικαίωση


 

 

Η Δημοτική Κοινότητα Οινόης, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής, ανήκει στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, που διοικητικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στην παλαιά διαδρομή προς Θήβα. Ο οικισμός παλαιότερα και συγκεκριμένα έως το έτος 2019, ονομαζόταν Μάζι και έχει πληθυσμό 765 κατοίκους. Η Οινόη κατά την αρχαιότητα ανήκε στον δήμο της Ιπποθοωντίδας φυλής της Αθήνας και αποτελούσε τόπο δράσης των Φρυκτωριών, για την μετάδοση επικοινωνιακών σημάτων καπνού.

 

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Οινόης, από τον χρόνο της ανάληψης των καθηκόντων του (Σεπτέμβριος 2019), κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και την διεκδίκηση της αποτελεσματικής τους επίλυσης. Οι προσπάθειες αυτές, αντί να τύχουν συμπαράστασης και συνεργασίας από την Δημοτική Αρχή, ετύγχαναν αντίδρασης από αυτήν, η οποία προφανώς και δεν ανεχόταν την σχετικά αυτόνομη λειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου, ως συμμετοχικού αυτοδιοικητικού θεσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Κοινότητα Οινόης, αντιμετώπιζε διαρκώς, είτε την ρητή είτε την σιωπηρή, άρνηση των αρμόδιων δημοτικών οργάνων να αποδέχονται προτάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, που σχετίζονταν με την επίλυση των, όποιων, τεχνικών ή διοικητικών, προβλημάτων της  καθημερινότητας,  υφίστατο παρεμβάσεις, αν όχι με την προτροπή, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής και περαιτέρω υπέμενε απαξιωτικές συμπεριφορές των δημοτικών οργάνων προς τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα Κοινοτικά Όργανα.

 

Με το, με αριθμό πρωτ. 3923/09.04.2021, υπόμνημά της η, που υπέβαλε η Δημοτική Κοινότητα Οινόης προς την Δημοτική Αρχή, κάλεσε τον Δήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας, όπως προβεί στις  ικανές και αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα, που προέκυπταν από τον προαναφερόμενο τρόπο αντιμετώπισής τα από την Δημοτική Αρχή.

 

Μετά την υποβολή του υπομνήματος αυτού, η Δημοτική Αρχή, αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει την ουσία του τόσο σοβαρού για την ενδοδημοτική συνοχή προβλήματος, που είχε ανακύψει από την συμπεριφορά της, επέλεξε το σκοτεινό μονοπάτι της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού.

 

Την Μεγάλη Δευτέρα 26.04.2021, η Δημοτική Αρχή, προέβη σε αλλαγή κλειδαριών, τόσο της εξωτερικής θύρας του κοινοτικού καταστήματος Οινόης, ενώ αυτή ήταν ήδη κλειδωμένη, όσο και της εσωτερικής, που σχετίζεται με το εκεί ευρισκόμενο γραφείο, όπου η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, ασκούσε τα καθήκοντά της. Κατά τον τρόπο αυτόν η Δημοτική Αρχή, ενεργώντας παρά τον νόμο, αυθαίρετα, αυταρχικά και καταχρηστικά, ουσιαστικά απέβαλε τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο, όσο και την Πρόεδρο, από τον χώρο, όπου οι δραστηριότητες της Κοινότητας ασκούνταν απαρακώλυτα επί δέκα (10) περίπου έτη. Ως δικαιολογία για την απαράδεκτη ενέργεια αυτή, η Δημοτική Αρχή, προέβαλε την ανάγκη εγκατάστασης εντός του χώρου του τοπικού Αντιδημάρχου καθώς επίσης και του τοπικού Ληξιάρχου (!!!!).

 

Για την ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής, υποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Κοινότητας Οινόης, αρχικά μήνυση για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και στη συνέχεια πειθαρχική αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

 

Στην συνέχεια η Δημοτική Κοινότητα Οινόης, με σχετική της έγγραφη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Οινόης αποτελεί έκφραση της τοπικής λαϊκής βούλησης των πολιτών, οι οποίοι το ανέδειξαν και το νομιμοποιούν και στους οποίους λογοδοτεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Δεν ελέγχεται, ως προς τις νόμιμες δράσεις του και τις παραλείψεις του, παρά μόνον από τους πολίτες, με τους οποίους δίνει τους καθημερινούς αγώνες για την βελτίωση της ζωής στο χωριό. Ο αγώνας μας για την αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας της Κοινότητας Οινόης και για την αναβάθμισή της, συνεχίζεται απτόητος. Αν κάποιοι δεν επιθυμούν να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν τις επιβεβλημένες αρχές λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης θίγοντας παράλληλα πολιτικά δικαιώματα, με βάναυσο τρόπο, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αποκατάστασή τους.»

 

Περαιτέρω ενώ η Δημοτική Κοινότητα Οινόης αντιμετώπιζε πλέον πρόβλημα στέγασης των δραστηριοτήτων των οργάνων της, απέστειλε την, με αριθμ. πρωτ. 4934/07.05.2021 επιστολή της προς τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας,  με την οποία, ζητούσε κατ΄εφαρμογή του άρθρου 84 παρ.4 του Ν.3852/2010 την παραχώρηση χώρων, εντός του Κοινοτικού Καταστήματος, προκειμένου να στεγάζει τις θεσμικές δραστηριότητες των οργάνων της. Επί της επιστολής της αυτής, ουδόλως ανταποκρίθηκαν τα αρμόδια όργανα του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, μη αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική απαντητική επιστολή.

 

Η αρνητική έως και παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας έναντι της Κοινότητας Οινόης, δεν περιορίσθηκε, στα όσα προαναφέρονται, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, που έθιγαν την θεσμική αποστολή του θεσμού των Κοινοτήτων. Ειδικότερα : Με την, με αριθμό 5/2021, απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Οινόης, ζητήθηκε από το  Δημοτικό Συμβούλιο  καθώς και κάθε αρμόδιο όργανο του Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, όπως άμεσα και αμελλητί προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, μεταξύ των οποίων και η λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα κατά τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ. 1 του Ν.3852/2010 και του άρθρου 77 παρ.3 του Ν.4172/2013,  που θα συντείνει στον διοικητικό καθορισμό του ανώτατου ύψους του προϋπολογισμού εξόδων της Κοινότητας Οινόης για το έτος 2022. Το αίτημα μας αυτό τέθηκε προς διασφάλιση του εν λόγω προϋπολογισμού της Κοινότητας, ο οποίος αποτελεί ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, που δύναται να στηρίξει δράσεις και δραστηριότητες της Κοινότητας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Οινόης. Παρά το ότι η ως άνω απόφαση διαβιβάσθηκε άμεσα προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου Μάνδρα Ειδυλλίας, αυτά επέδειξαν  παντελή αδιαφορία ως προς την ικανοποίηση του νόμιμου αυτού αιτήματος.

 

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Οινόης, παρά την πλήρη έλλειψη ανταπόκρισης της Δημοτικής Αρχής να εκπληρώσει τις νόμιμες, προς αυτήν,  υποχρεώσεις, συνέχισε απτόητα τον αγώνα του για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

 

Ο συνεχής, πεισματικός και ανυποχώρητος αγώνας αυτός του Συμβουλίου της Κοινότητας Οινόης, τελικά καρποφόρησε. Στις 04.04.2022, με πρωτοβουλία της δημοτικής αντιπολίτευσης, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την επανεγκατάσταση των Κοινοτικών Οργάνων της Δημοτικής Κοινότητας Οινόης στο εκεί ευρισκόμενο κατάστημα.

 

Ο αγώνας αυτός, πέρα από καρποφόρος, αποδείχθηκε και λίαν διδακτικός, δεδομένου ότι κατέδειξε και κατέγραψε ότι η θέληση των πολιτών για την προάσπιση ενός τόσο σημαντικού θεσμού  για την συμμετοχή του στις τοπικές υποθέσεις όπως οι Κοινότητες και σε τελική ανάλυση η απαίτηση των πολιτών για την προάσπιση της δημοκρατίας, δεν μπορεί να καμφθεί από την παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά δημοτικών αρχών και ειδικά αυτών, που πάσχουν από το σύνδρομο της βλαχοδημαρχιακής ιδεοληψίας.

 

Δημοτική Κοινότητα Ερυθρών 12η Απριλίου 2022

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...