Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ο Δήμος εγκαταλείπει την υπόθεση των αδέσποτων



Φαίνεται πλέον ότι η Δημοτική Αρχή εγκαταλείπει οριστικά την υπόθεση των αδέσποτων ζώων, που κατακλύζουν την εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας, επιδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη αδιαφορία και στρουθοκαμηλισμό για την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος καθώς και έλλειψη συμμόρφωσης στις νόμιμες υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών. Υπενθυμίζω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012, οι Δήμοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη ως προς την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ειδικότερα μάλιστα οι Δήμοι υποχρεούνται: α) να οργανώνουν την περισυλλογή και την διαχείριση των ζώων σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, β) να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων, με παροχή δυνατότητας χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, γ) να συγκροτούν ειδικά εκπαιδευμένα και έμπειρα συνεργεία , που να ασχολούνται με την περισυλλογή και τη διαχείριση, δ) να φροντίζουν για την ομαλή επαναφορά των αδέσποτων στο φυσικό περιβάλλον και ε) να συγκροτούν επιτροπές παρακολούθησης του προγράμματος  διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Από πού και πως, όμως, προκύπτει η συμπερασματική διαπίστωση, που προπαραθέτω;
Με την, με αριθμό 2013/121608/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση Εσωτερικών – Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Φ.Ε.Κ. Β 3997/2018), καθορίσθηκαν οι προυποθέσεις και η διαδικασία για τη χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων, με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτισή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν. 4039/2012 (Α' 15), όπως ισχύει. Περαιτέρω και ειδικότερα με την απόφαση αυτή ορίσθηκε ο τρόπος υποβολής της αίτησης, από τους φορείς,  για χρηματοδότηση και τα σχετικά δικαιολογητικά, που έπρεπε να τη συνοδεύουν. 

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, στις 24.12.2018, δημοσιεύθηκε η, με αριθμό 2745/177501/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση Εσωτερικών – Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Φ.Ε.Κ. Β 5821/2018), με την οποία καθορίσθηκαν οι δικαιούχοι Δήμοι και σύνδεσμοι Δήμων, που θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ προκειμένου να ανταποκριθούν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους ως προς την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ειδικότερα μάλιστα ως δικαιούχοι ορίσθηκαν 107 Δήμοι, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας.
Η, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, μη συμπερίληψη του, στους προαναφερόμενους δικαιούχους, βεβαιώνει την απουσία πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, για ανάπτυξη και ενίσχυση δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και παράγει εύλογα το γενικότερο  συμπέρασμα  για εγκατάλειψη της υπόθεσης των ζώων αυτών.

Εν ολίγοις η Δημοτική Αρχή φαίνεται να εγκαταλείπει την υπόθεση αυτή, παρά το ότι:
- Η εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας αποτελεί, λόγω της γεωμορφολογίας της, «προνομιακό χώρο» εγκατάλειψης αδέσποτων ζώων από τους ασυνείδητους κυρίους τους.
- Η μέχρι και σήμερα έλλειψη κάθε μορφής πολιτικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή τους αύξηση και στην αγελοποίησή τους, που αναπτύσσει  επιθετική, εκ μέρους τους, συμπεριφορά.
- Τα αδέσποτα παραδίδονται στο έλεος κάθε λογής δολοφόνων τους, που ενεργώντας με την «ηθική και την αρετή της φόλας», πιστεύουν ότι συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος

Η Δημοτική Αρχή, εμφορούμενη από την βλαχοδημαρχιακή αντίληψη, που την διακρίνει για τα «έργα και ημέρες της», αντί να αντιμετωπίζει ως ουσιώδες πρόβλημα, το ζήτημα των αδέσποτων, προτιμά είτε να το «κρύβει κάτω από το χαλί», είτε να επικαλείται δήθεν αντικειμενική αδυναμία λόγω τάχα έλλειψης πόρων. Πρόκειται για αρνητική κατάσταση, που βεβαιώνει για μία ακόμη φορά την διαχειριστική ανεπάρκεια της τοπικής διοίκησης και την κατάρρευση ενός Δήμου, εντός της περιφέρειας, του οποίου έχουμε την τύχη ή την ατυχία να κατοικούμε.

Κριεκούκι 29η Δεκεμβρίου 2018
Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...