Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Περί αποβλήτων και άλλων δαιμονίων.........

 


Σαν βόμβα μεγατόνων «έσκασε» στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας η είδηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη δραστηριότητα αποθήκευσης και διαχείρισης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρείας PERIECO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε στην θέση Μεσαία Γέφυρα της Κοινότητας Μάνδρας. Πρόκειται για την, με αριθμό 51711/οικ.2750/Φ12/2020, απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία αδειοδοτείται η επιχειρηματική λειτουργία της προαναφερόμενης εταιρείας σε περιοχή της Μάνδρας με επιχειρηματικό αντικείμενο  την αποθήκευση και διαχείριση 250 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων, η οποία αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τη 1η Ιουλίου 2020.

Η αδειοδότηση αυτή ουσιαστικά γνωστοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης της Λαικής Συσπέιρωσης, που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στις 21.08.2020, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Αμέσως, την ίδια ή και την επόμενη ημέρα, το σύνολο των λοιπών δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με σχετικές ανακοινώσεις, που εξέδωσαν, αφού δήλωναν την οδυνηρή τους έκπληξη για τη έκδοση της εγκριτικής πράξης  και διατράνωναν την προσήλωσή τους στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος,  κατήγγειλαν το γεγονός και περαιτέρω απαίτούσαν την άμεση και έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει προκύψει από την έγκριση λειτουργίας της εγκατάστασης αποθήκευσης και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Μετά τη έκδοση των ανακοινώσεων αυτών, ακολούθησε, στις 24.08.2020, η δημοσίευση ανακοίνωσης του Δημάρχου, με την οποία καταγγελλόταν η αντιπολίτευση, και όχι μόνον, για «προκατασκευή» ευθύνης της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την λειτουργία της εγκατάστασης ενώ περαιτέρω αναφερόταν στις  ευθύνες, που βάρυναν την απελθούσα Δημοτική Αρχή, ως προς την εξέλιξη της σχετικής αδειοδότησης. Μάλιστα στην ανακοίνωση αυτή, ελάμβανε χώρα και επίκληση συγκεκριμένων εγγράφων, που βεβαίωναν τις ευθύνες αυτές.

Με βάση τα όσα, έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί, σχετικά με την αδειοδότηση της εγκατάστασης αποθήκευσης και διαχείρισης αποβλήτων, τα οποία αποδεικνύονται με δημόσια έγγραφα, προκύπτουν τα ακολούθως αναφερόμενα:

 

α) Η απελθούσα Δημοτική Αρχή υπό την ηγεσία της τέως Δημάρχου κας Ιωάννας Κριεκούκη, γνώριζε, τουλάχιστον από το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2018 ότι η εταιρεία  PERIECO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε. , εμπράκτως ενδιαφερόταν για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την αποθήκευση και διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων. Τούτο αβίαστα προκύπτει από το γεγονός ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση της τότε Δημοτικής Αρχής, με την , με αριθμό 268/2018, απόφασή του, παρείχε συναίνεση για κυκλοφοριακή σύνδεση εισόδου – εξόδου οχημάτων του βιομηχανικού συγκροτήματος του εν λόγω επιχειρηματικού φορέα με παρακείμενο δημοτικό δρόμο. Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση του οποίου όμως παραβρίσκοταν μόνον οι 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι της τότε πλειοψηφίας. Κατά την λήψη της απόφασης αυτής, ουδόλως δόθηκε σημασία, τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από τους ψηφίσαντες Δημοτικούς Συμβούλους, στην εν γένει δραστηριότητα του συγκεκριμένου επιχειρηματικού φορέα, η οποία, πλήρως καταγραφόταν στην ηλεκτρονική δικτυακή της σελίδα και δεν ήταν άλλη από την αποθήκευση και διαχείριση, επικινδύνων ή μη, βιομηχανικών αποβλήτων.

 

β) Η Περιφέρεια Αττικής, με το, με αριθμό πρωτ. οικ.27860/29.01.2019, έγγραφό της, που απέστειλε στις 30.01.2019  προς τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας (αριθμ. πρωτ. εισερχομένου εγγράφου 1.316/30.01.2019), συγκοινοποίησε αντίγραφο του, με αριθμό πρωτ. 2786/2019, εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφερειας Αττικής με πρόσκληση για έκφραση γνώμης του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας σχετικά με την μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την δραστηριότητα του προαναφερόμενου επιχειρηματικού φορέα στον συγκεκριμένο χώρο εγκατάστασής του (θέση Μεσαία Γέφυρα της Κοινότητας Μάνδρας). Παρά την γενόμενη αυτή πρόσκληση η απελθούσα Δημοτική Αρχή ουδόλως γνωμοδότησε εντός των 25 ημερών, προθεσμίας που οριζόταν με το ως άνω έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής. Ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ούτε το Συμβούλιο της Κοινότητας Μάνδρας, ούτε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, συνεδρίασαν προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επί της συγκεκριμένης μελέτης.

 

γ) Στις 27.11.2019, και ενώ έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η σημερινή Δημοτική Αρχή, η δημοτική παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε κείμενο προς ψήφιση ενάντια στην δημιουργία μονάδας αποθήκευσης και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων επικαλούμενη την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και τα τεράστια προβλήματα που θα προκαλούνταν από την ρύπανση που θα προέκυπτε. Τόσο η σημερινή Δημοτική Αρχή, όσο και οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την ψήφιση του προτεινόμενου κειμένου. Προς αιτιολόγηση της άρνησης αυτής η Δημοτική Αρχή επικαλέσθηκε  την ανυπαρξία του προβλήματος, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τους συμβούλους της Λαικής Συσπείρωσης ως αδιάβαστους.

 

δ) Την 1η Ιουλίου 2020 αναρτάται στον ηλεκτρονικό διαδικτυακό χώρο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η πράξη έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την δραστηριότητα αποθήκευσης και διαχείρισης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων από την εταιρεία PERIECO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε. Παρά την γενόμενη αυτή ανάρτηση ο Δήος Μάνδρας Ειδυλλίας εξακολουθεί και παραμένει αδρανής. Χαρακτηριστικό δείγμα της αδράνειας αυτής αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος δεν ασκεί προσφυγή κατά της πράξης αυτής ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της ανάρτησης (01.07.2020), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ.2 του Ν.2503/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 του Ν.3200/1955. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας να απωλέσει οριστικά κάθε δυνατότητα νόμιμης αντίδρασης.

 

Με βάση τα όσα προαναφέρονται συμπεραίνονται κατ΄αρχάς τα εξής:

i)                   Περιφέρεια και Κεντρική Διοίκηση, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία των κατοίκων της Μάνδρας, προχώρησαν σε εγκρίσεις των δραστηριοτήτων αποθήκευσης και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, εντός μίας περιοχής ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένης. Κατά τον τρόπο αυτόν καταδεικνύεται ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων ως αξία στέκουν ψηλότερα από την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

ii)                 Η απελθούσα Δημοτική Αρχή γνώριζε και μάλιστα πολύ καλά την προοπτική της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επιχείρησης στον συγκεκριμένο χώρο. Εδωσε την συναίνεσή της για την  κυκλοφοριακή σύνδεση του ακινήτου της εγκατάστασης με δημόσιο δρόμο, αποδεχόμενη κατά τον τρόπο αυτόν την, μετά βεβαιότητας, μελλοντική λειτουργία της επιχείρησης. Όταν δε κλήθηκε να γνωμοδοτήσει ως προς την περιβαλλοντική μελέτη, που αφορούσε τις επιπτώσεις από την λειτουργία του επιχειρηματικού φορέα, επέδειξε πλήρη αδιαφορία. Επομένως τα δάκρυα που ρέουν από τους ανησυχούντες για το περιβάλλον δημοτικούς συμβούλους της απελθούσας Δημοτικής Αρχής και ήδη μείζονος αντιπολίτευσης είναι παραγωγής του γνωστού μεγαλόσωμου φολιδωτού ερπετού.

iii)               Της ιδίας ποιότητας δάκρυα είναι και αυτά, που ρέουν από τους Δημοτικούς Συμβούλους της λοιπής δημοτικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι αν και εγνώριζαν τις επιπτώσεις που θα προκαλούνταν από την συγκεκριμένη εγκατάσταση, ωστόσο αρνήθηκαν να εγκρίνουν το προτεινόμενο από την Λαική Συσπείρωση ψήφισμα, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες.

iv)              Η σημερινή Δημοτική Αρχή, υποβάθμισε την σοβαρότητα του θέματος και όχι μόνον αρνήθηκε να εκδηλώσει την πλήρη αντίθεσή της με την έγκριση του ως άνω προτεινόμενου ψηφίσματος, αλλά δεν προέβη και στις κατά τον νόμο προβλεπόμενες ενέργειες κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, η οποία πλέον τελεί σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας.

 

Εχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί στην ποιότητα του τοπικού πολιτικού συστήματος, το οποίο πάσχει, μεταξύ πολλών άλλων και από την έλλειψη ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντίδρασης ενάντια σε πολιτικές, που απαξιώνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η περίπτωση της εγκατάστασης της επιχείρησης αποθήκευσης και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων εντός της περιφέρειας της Κοινότητας της Μάνδρας, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον σχετικό μας ισχυρισμό. Η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος, η προκλητική αδιαφορία, οι ερασιτεχνισμοί, οι διαρκείς αντιφάσεις που διαπνέουν την διαδικασία λήψης αποφάσεων και η ανυπαρξία επαρκούς και αποτελεσματικής διοικητικής λειτουργίας, αποτελούν μερικά από  τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργίας του τοπικού πολιτικού μας συστήματος. Χαρακτηριστικά, που αναπαράγουν ένα δύσκαμπτο διοικητικό μοντέλο, η λειτουργία του οποίου, χρόνο με τον χρόνο, καθίσταται αντικειμενικά εχθρικό με τους δημότες. Ως πότε όμως…..

 

Κοινότητα Ερυθρών 25.08.2020

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...