Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΕΡΥΘΡΕΣ: Απόσχιση για δημιουργία νέου Δήμου, η μόνη πλέον επιλογή βιωσιμότητας


Το κείμενο αυτό αποτελεί την πρότασή μου, που θα κατατεθεί ενώπιον της Συνέλευσης των Κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Ερυθρών, η οποία  θα διεξαχθεί στις 18.06.2022.

 

Πριν από 12 περίπου χρόνια, με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επιβλήθηκε η συνένωση των Δήμων Μάνδρας, Ερυθρών, Βιλίων και της Κοινότητας Οινόης, από την οποία προέκυψε ο σημερινός Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, αποτελούμενος πλέον από 4 Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και από 23 οικισμούς, που διασπείρονται σε μία αχανή έκταση 426,197 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ένας Δήμος, που εξαρχής αποδείχθηκε ότι δημιουργήθηκε όχι με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών του και των τοπικών κοινωνιών του, αλλά με γνώμονα μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς υπόβαθρο διαχειριστικής επάρκειας, χωρίς οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη μελέτη βιωσιμότητας του και χωρίς καμία ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική.

 

Στην πορεία  του χρόνου, οι ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό με την διαρκή και μόνιμη διαχειριστική ανεπάρκεια των διοικητικών του υπηρεσιών και των πολιτικών εκπροσώπων του, ανέδειξαν έναν Δήμο, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν ο συγκεντρωτισμός, η διοικητική δυσλειτουργία και η αποδυνάμωση, έως εξαλείψεως, της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και της τοπικής δημοκρατίας. Ανέδειξαν ένα μίζερο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, του οποίου η δράση περιορίζεται κυρίως στην αναπαραγωγή του, χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, που να βασίζεται πρωταρχικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και ενδοδημοτική συνοχή.

 

Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του διοικητικού αυτού μορφώματος, που στην συνέχεια εξελίχθηκε σε    «τερατούργημα», καταγράφονται κυρίως ως αρνητικά αποτυπώματα στις Δημοτικές Κοινότητες, που τον συγκροτούν.

 

Στις Ερυθρές τα αποτυπώματα αυτά, λαμβάνουν ιδιαίτερη μορφή και διαστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε μία απλή «έλλειψη ενδιαφέροντος», αλλά ουσιαστικά επιλογές που συντείνουν στην πλήρη υποβάθμιση του χωριού. Δεν είναι μόνον η έλλειψη προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των αναγκών της «καθημερινότητας», είναι κυρίως η παντελής έλλειψη εφαρμόσιμων πολιτικών, που αφορούν κυρίως έργα, που σχετίζονται με την βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Και η έλλειψη αυτή έλαβε και λαμβάνει χώρα, παρά τις συγκροτημένες προτάσεις και εισηγήσεις του Συμβουλίου της Δημοτικής μας Κοινότητας. Ήδη από τον Οκτώβριο του έτους 2019, το Συμβούλιο είχε υποβάλει επεξεργασμένη πρόταση επιχειρησιακού προγράμματος για τις Ερυθρές για την χρονική περίοδο 2020-2024, η οποία μάλιστα είχε εγκριθεί από την Συνέλευση των Κατοίκων στις 25.10.2019. Το πρόγραμμα αυτό,  αποτελούμενο από 31 αναπτυξιακές προτάσεις, που αφορούσαν το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής, την Κοινωνική Πολιτική, την Τοπική Οικονομία και Απασχόληση και την Διοικητική Αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, παρά το ότι αφορούσε μία ρεαλιστική προοπτική δυναμικής ανάπτυξης του χωριού μας, ουδόλως απασχόλησε την  Δημοτική Αρχή.

 

Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, όχι μόνο δεν «ασχολήθηκε» με τις αναπτυξιακές μας προτάσεις, αλλά περιόρισε τις «δράσεις» του στις Ερυθρές επιδεικνύοντας, είτε την διαχειριστική του ανεπάρκεια με χαρακτηριστική περίπτωση του κτιρίου του Γυμνασίου των Ερυθρών, το οποίο εξακολουθεί και παραμένει ερημωμένο, είτε την επιλεκτική φορομπηχτική πολιτική συνεχίζοντας να εισπράττει το «τέλος» αποχέτευσης από τους συμπολίτες μας χωρίς ανταπόδοση εκτέλεσης έργων.  

 

Σήμερα, μετά από 11 και πλέον χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» η Δημοτική Κοινότητα Ερυθρών βρίσκεται μπροστά σε δύο (2) πλέον κρίσιμες επιλογές.

 

Η μία επιλογή είναι να αθετήσει το Συμβούλιο, οριστικά και τελεσίδικα, τις διακηρυκτικές αρχές και τις προγραμματικές θέσεις του και να ακολουθήσει τον δρόμο της εξάρτησής του από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, ευελπιστώντας στα όποια αποτελέσματα ευνοϊκής μεταχείριση. Πρόκειται για την χείριστη επιλογή, που έχει ήδη δοκιμασθεί και εφαρμοσθεί στο παρελθόν, με καταστρεπτικά αποτελέσματα ως προς την τοπική αναπτυξιακή προοπτική και τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η άλλη επιλογή, με δεδομένη πλέον την, επί σειρά ετών έμπρακτη, μόνιμη και πεισματική άρνηση της Δημοτικής Αρχής να αποδεχθεί τις προτάσεις του Συμβουλίου για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, η οποία οδηγεί σε μαρασμό, είναι αυτή της απόσχισης της Δημοτικής Κοινότητας Ερυθρών με σκοπό την δημιουργία νέου Δήμου, με άλλες όμορες Κοινότητες. Πρόκειται για την πλέον δύσκολη και επίπονη, πλην όμως επιβεβλημένη ανάγκη επιβίωσης των Ερυθρών, επιλογή, που προϋποθέτει διαρκή αγώνα, συνεχή λαϊκή κινητοποίηση και κατάλληλη επιστημονική προετοιμασία και επεξεργασία.

 

Με βάση τα όσα προαναφέρονται, καλούμε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, με συνέπεια και σοβαρότητα να αγωνισθεί από κοινού με τους συμπολίτες μας, χωρίς καμία παρέκκλιση και αναστολή, για την απόσχιση προς δημιουργία νέου Δήμου, προβαίνοντας με προγραμματισμό και μεθοδικότητα στις ικανές και αναγκαίες επεξεργασίες και μελέτες για την κατάρτιση ειδικής πρότασης, που θα υποβληθεί στα αρμόδια διοικητικά όργανα προς λήψη σχετικών αποφάσεων.

 

Δημοτική Κοινότητα Ερυθρών 11η Ιουνίου 2022

 

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

 

  

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...