Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ


 

Εάν, κάτι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, δεινοπαθεί, πέρα από την πανδημία που  προβάλλει απειλητικά για την ανθρωπότητα, είναι και η δημοκρατία ως σύνολο θεσμοθετημένων διαδικασιών, που διασφαλίζουν, κατά την παραγωγή πολιτικού έργου, τον απαρακώλυτο διάλογο, την ελεύθερη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, την διαφάνεια και τη δημοσιότητα. Τούτο, μεταξύ πολλών άλλων, αποτυπώνεται και ως προς την λειτουργία των συλλογικών οργάνων της τοπικής διοίκησης, τα οποία λόγω της λήψης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της «εισβολής»  του COVID -19, κυρίως συνεδριάζουν είτε «δια περιφοράς» δηλαδή χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών φυσικής παρουσίας και συμμετοχής των μελών τους, είτε δευτερευόντως «κεκλεισμένων των θυρών», με αποτέλεσμα να πλήττονται οι αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας, που συνιστούν πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών. Οι ελάχιστες  συνεδριάσεις των οργάνων αυτών με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης αποτελεί εξαίρεση, που επιβεβαιώνει πανηγυρικά την προαναφερόμενη διαπίστωση , που τείνει να καταστεί κανόνας.

Η παράλυση ή εξουδετέρωση των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών λόγω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν λαμβάνει χώρα μόνον ως προς την λειτουργία των συλλογικών διοικητικών οργάνων, αλλά επεκτείνεται αυθαιρέτως και με ευθύνη των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών και σε θεσμούς συμμετοχής και διαβούλευσης των πολιτών.   

Περίπτωση, με την οποία επιβεβαιώνεται η προαναφερόμενη διαπίστωση είναι αυτή του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας. Στον Δήμο αυτόν, από την έναρξη της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων  (Μάρτιος 2020) έως και σήμερα, τα συλλογικά όργανα του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) συνεδριάζουν κατά κανόνα κυρίως «δια περιφοράς» «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ περαιτέρω έχει λάβει χώρα και μία (1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως δημόσια θέαση, με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης. Περαιτέρω και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής στον Δήμο αυτόν :

α) Δεν έχει συγκροτηθεί, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 76 παρ.1 του Ν.3852/2010, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, δηλαδή το εκπροσωπευτικό όργανο των συλλογικών φορέων της δημοτικής περιφέρειας, το οποίο εκφέρει γνώμη, μεταξύ άλλων, για σημαντικά ζητήματα, που σχετίζονται με αναπτυξιακά, επιχειρησιακά και τεχνικά προγράμματα και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου.

β) Δεν έχει διασφαλισθεί η διαδικασία διαμόρφωσης και κατάθεσης προτάσεων (εισηγήσεων ) από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων προς την  Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, σχετικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα εκτελεστέα έργα, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται με την διάταξη του άρθρου 86 παρ. 4 του Ν. 3852/2010.

 

Η μη θέση σε εφαρμογή διατάξεων, όπως οι προαναφερόμενες, με τις οποίες διασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων των αρμόδιων διοικητικών οργάνων, δεν συνιστά μία απλή νομική, έστω και ουσιώδη παράλειψη. Αποτελεί ουσιαστικά το αρνητικό αποτύπωμα μίας δημοτικής αρχής, που δεν αποδέχεται και αποκρούει την θεσμοθετημένη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών, που είναι και το θεμέλιο της τοπικής δημοκρατίας.

 

Καθίσταται συνεπώς προφανές ότι η εφαρμογή «κλειστών διαδικασιών» χωρίς την χρήση εναλλακτικών επιλογών (όπως είναι η τηλεδιάσκεψη με δημόσια θέαση), που δεν αναιρούν την σκοπιμότητα των μέτρων κατά της πανδημίας, σε συνδυασμό με την «εν τοις πράγμασι» κατάργηση συμμετοχικών θεσμών, προκαλούν ένα σοβαρότατο έλλειμμα δημοκρατίας στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας.

 

Οφείλει συνεπώς η δημοτική αρχή, υπερβαίνοντας τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ερασιτεχνικές αδυναμίες  και γραφειοκρατικές προφάσεις να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης των πληγεισών θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών με σκοπό την ανάδειξη του κυρίαρχου και αναντικατάστατου ρόλου των πολιτών   

 

Ερυθρές 30.11.2020

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...