Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία που προέβλεπε η, με αριθμό 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 4/2-2-2018 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορούσε στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, οκτώ χιλιάδων εκατόν εξήντα έξι (8.166) θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (Υπουργείο Εσωτερικών).
Η συμμετοχή, υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη ότι για τις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης κατατέθηκαν 50.000 και 70.000 αιτήσεις αντιστοίχως. Η μεγάλη ή μάλλον η τερατώδης αυτή συμμετοχή, ήταν αναμενόμενη, αν ληφθούν υπόψη το μέγεθος της ανεργίας, η εργασιακή ανασφάλεια για όσους έχουν το «προνόμιο» να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η εργασιακή κατοχύρωση, που εξακολουθεί να υφίσταται στον δημόσιο τομέα, έστω και διαρκώς συρρικνούμενη.
Πέρα, όμως από τη μεγάλη συμμετοχή των διαγωνιζομένων, τόσο κατά την διαγωνιστική διαδικασία όσο και κατά την ολοκλήρωση αυτής, παρατηρήθηκαν και ορισμένα φαινόμενα, που η ανάλυσή τους οδηγεί σε δυσμενή συμπεράσματα ως προς το μέλλον των εργαζομένων αυτής της χώρας.
Παρατηρήθηκε λοιπόν, μεταξύ άλλων και το εξής φαινόμενο: υποψήφιοι, που διέθεταν πτυχίο πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης και επιπρόσθετα προσόντα, που αφορούσαν κυρίως τη γλωσσομάθεια και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, να μην υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη προβλεπόμενων θέσεων αντίστοιχου επιπέδου εκπαίδευσης, αλλά για την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποκρύπτοντας τον βασικό τίτλο σπουδών τους. Με την ενέργεια τους αυτή θεωρούσαν ότι αυξάνονταν οι πιθανότητες επιτυχίας τους, δεδομένου ότι, κυρίως λόγω των πρόσθετων προσόντων τους θα εκτόπιζαν υποψηφίους με βασικό τίτλο το απολυτήριο του Λυκείου. Το φαινόμενο αυτό εμφανίσθηκε και στην κατηγορία των υποψηφίων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με διαγωνιζόμενους, να αποκρύπτουν τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας η ακόμη και τεχνολογικής εκπαίδευσης και να προβάλλουν προσόντα γλωσσομάθειας ή χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία εργασιακή θέση στον τομέα της δημοτικής καθαριότητας.
Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίες φαίνεται ότι δικαίωσε τις προαναφερόμενες επιλογές των υποψηφίων, δεδομένου κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες εργασιακές θέσεις εκτοπίζοντας συνυποψήφιούς τους, που περιορισθήκαν στην προσκόμιση των τίτλων τους, που αντιστοιχούσαν στο πραγματικό επίπεδο σπουδών τους.
Έτσι πλέον στις δημοτικές υπηρεσίες θα διαθέτουμε οδηγούς απορριμματοφόρων, που διαθέτουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. και οδοκαθαριστές, που πιστοποιημένα θα ομιλούν τρείς (3) ξένες γλώσσες.
Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι οι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να καταλάβουν μία ασφαλή εργασιακή θέση, προτίμησαν να αποκρύψουν τίτλους σπουδών, που με κόπους είχαν αποκτήσει δαπανώντας μάλιστα ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, παρά να τους προβάλλουν. Πρόκειται ουσιαστικά για μία επιλογή αυτο-απαξίωσης, που προφανώς δεν έχει πλέον ιστορικό προηγούμενο.
Περαιτέρω η «επιτυχής» αυτή επιλογή, αντιστοιχεί στον μαζικό εκτοπισμό από τις προβλεπόμενες εργασιακές θέσεις ανθρώπων με περιορισμένα προσόντα (λ.χ. απόφοιτοι δημοτικού) οι οποίοι θα εξακολουθούν να «απολαμβάνουν» στην χειρότερη περίπτωση το τέλμα της ανεργίας και στην καλύτερη τον «μεσαίωνα» των εργασιακών σχέσεων του κομπραδόρικου ιδιωτικού τομέα. Εν ολίγοις η κατηγορία αυτή των εργαζομένων άγεται σε κοινωνική περιθωριοποίηση.
Όμως ας μη μας κάνουν εντύπωση τα εν λόγω φαινόμενα, που εμφανίσθηκαν κατά την εξέλιξη και ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της, με αριθμό 3Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
Ουσιαστικά πρόκειται για φαινόμενα πολλαπλώς και αλλεπαλλήλως πλέον εμφανιζόμενα στην ελληνική κοινωνία, που διακατέχουν το πραγματικό περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων.
Τόσο η αυτό-απαξίωση, όσο και η κοινωνική περιθωριοποίηση των εργαζομένων, δεν επιβεβαιώνουν παρά ένα μέρος των αποτελεσμάτων της αντίθεσης εργασίας και κεφαλαίου, με το δεύτερο να επιτίθεται μανιωδώς στην πρώτη προκειμένου να εξασφαλίσει το χαμηλότερο δυνατό εργασιακό κόστος και τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Και στην επίθεση του αυτή εκμηδενίζει τίτλους σπουδών, περιστέλλει δικαιώματα και καταρρακώνει ανθρώπους.
Η διαγωνιστική διαδικασία αυτή ακόμη και στην περίπτωση που αφορούσε σε «ασφαλείς» θέσεις εργασίας, πιστοποιεί ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η ελληνική εργατική τάξη θα πάει στον παράδεισο, είμαστε όμως σε θέση να βεβαιώσουμε ότι τα δικαιώματά της έχουν ήδη εξασφαλίσει μία περίοπτη θέση στην κόλαση…..
Κριεκούκι 5η Απριλίου 2018
Παναγιώτης Κουτσουλέλος
Δημότης Μάνδρας Ειδυλλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου