Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ


 

Με βάση τα όσα ορίζονται με σχετικές διατάξεις του Ν.3852/2010, όπως αυτές ισχύουν με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις τους (άρθρα 79 – 91) τα θέματα της Κοινότητας, που αποτελεί πολιτικό-συμμετοχικό θεσμό, τα διαχειρίζονται τα Κοινοτικά Όργανα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πρόεδρος, το Συμβούλιο της Κοινότητας και η Συνέλευση των Κατοίκων. Η λειτουργία των οργάνων αυτών, με βάση τόσο τις αρμοδιότητες, που απονέμουν οι διατάξεις του Ν. 3852/2010, όσο και την φύση τους ως πόλοι λαϊκής συμμετοχής των πολιτών στα πλαίσια της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, επιβάλει την ύπαρξη χώρων, εντός των οποίων ασκούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο δράσεις αυτών.

 

Ειδικότερα:

-         Με την διάταξη του άρθρου 88 παρ 2.  του Ν. 3852/2010 ορίζεται ότι: «Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση ή ηλεκτρονικά, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στο γραφείο της κοινότητας, και επιδίδεται στους συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση».

-         Με την διάταξη του άρθρου 89 παρ.1 του Ν. 3852/2010 ορίζεται ότι: « Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου της κοινότητας είναι δημόσιες και γίνονται στο γραφείο αυτής υπό την προεδρία του προέδρου του συμβουλίου.»

-         Με την διάταξη του άρθρου 91 του Ν. 3852/2010 ορίζεται ότι: «Κάθε τοπική ή δημοτική κοινότητα διαθέτει τοπικό ή δημοτικό γραφείο. Το δημοτικό συμβούλιο καθορίζει ποιες υπηρεσιακές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν στις τοπικές ή δημοτικές κοινότητες.»

 

Περαιτέρω ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας την ανάγκη της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των Κοινοτικών Οργάνων με την διάταξη του άρθρου 84 παρ. 4 του Ν.3852/2010 όρισε επί λέξει ότι: «Με απόφαση του δημάρχου, μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, ορίζονται υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των οργάνων των κοινοτήτων, για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που εδρεύουν σε κοινότητες, καθώς και για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες των κοινοτήτων.».

 

Από όλα όσα προαναφέρονται συνάγονται τα ακόλουθα:

α) Για την λειτουργία των Κοινοτικών Οργάνων, απαιτείται και συγκεκριμένος τοπικός χώρος, ο οποίος κατά τον νόμο ορίζεται ως γραφείο, αλλά και κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

β) Το γραφείο είναι απαραίτητο προς διευκόλυνση της θεσμικής  αποστολής των Κοινοτικών οργάνων αλλά και της λειτουργίας υπηρεσιών, που τάσσονται για την  εξυπηρέτηση της διοικητικής τους λειτουργίας.

γ) Η διάθεση των κατάλληλων χώρων προς εξυπηρέτηση των αναγκών των Κοινοτικών Οργάνων, στους οποίους περιλαμβάνονται και γραφεία, ορίζεται με απόφαση των αρμόδιων δημοτικών οργάνων, τα οποία υποχρεώνονται προς λήψη της. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της λήψης της απόφασης αυτής, ναι μεν δεν προκύπτει από την γραμματική διατύπωση της σχετικής διάταξης, απορρέει όμως από την ουσιαστική ανάγκη πλήρους και αποτελεσματικής λειτουργίας των Κοινοτικών Οργάνων στα πλαίσια της δημοτικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποίας ως βασική και στρατηγική αρχή διαπνέει τον Ν. 3852/2010.

 

Κοινότητα Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας 23.04.2021

Παναγιώτης Απ. Κουτσουλέλος

Πρόεδρος της Επιτροπής Διοικητικής Υποστήριξης της Κοινότητας Ερυθρών

 

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΑΚΗ ,ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΜΙΑ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΧΛΟΚΡΑΤΟΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 10 Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

  Και ενώ βαίνουμε ολοταχώς προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τις παρατάξεις, που έχουν συγκροτήσει έχου...